Zijn dromen bedrog?
We hebben allemaal weleens een mooie droom waarvan we hopen dat die uit komt. Vaak denk je dan ook als je wakker wordt, heb ik dacht echt gedroomd? Soms herinner je je droom pas later op de dag, als je iets tegenkomt wat in je droom voor kwam.
Maar niet iedereen kan zijn dromen herinneren. Voor sommige mensen is het lastiger dromen te onthouden. Droomtherapeute Ada de Boer vertelt Vrouwblog dat dit te maken heeft met hoe diep je slaapt. Mensen die licht slapen kunnen hun dromen vaak beter herinneren, dit geldt ook voor mensen met een goed ruimtelijk inzicht.
We weten allemaal dat we dromen, of we ze nu kunnen na vertellen of niet. Ada de Boer zegt dat er psychologisch gezien vaak een verhaal in zit. Dit kan soms een onsamenhangend of onlogisch verhaal zijn. De meeste mensen kunnen tijdens een droom beelden en een gevoel waarnemen. Geluid is minder van belang in een droom. Vaak word je in een bepaalde stemming wakker, die stemming hangt dan samen met je laatste droom.
Of dromen bedrog zijn of niet, ligt eraan hoe je naar het verhaal van de droom kijkt. Omdat je soms de meest gekke dingen droomt, zou je kunnen zeggen dat het soms helemaal niet overeen komt met de werkelijkheid. Maar er is een keerzijde. Stel je bent nog nooit in de woestijn geweest, maar droomt dat je daar toch bent en je eenzaam voelt. Ada de Boer stelt dat misschien de woestijn het beeld weergeeft dat je je op dat moment eenzaam voelt. Gevoelsmatig is het dan geen bedrog.
Wil je beter kunnen onthouden in welk droomverhaal je die nacht hebt gezeten, schrijf je droom dan gelijk op of vertel het tegen iemand. Ada de Boer meent dat op het moment dat je woorden vormt over je droom, het beter blijft hangen. Doe je dit niet, dan ga je de dag in en zijn door alle dagelijkse dingen je herinneringen over je droom snel verdwenen. Als tip geeft de droomtherapeute om even te blijven liggen. Als je jezelf de tijd gunt om een minuutje te blijven liggen, blijf je in de stemming van je beleving. Je droom komt dan makkelijker naar boven.
We hebben nogal wat dromen per nacht, gemiddeld zijn dit er drie tot vijf per nacht. Baby’s zijn echte dromers, zij dromen gemiddeld 60 procent van de slaaptijd. Bij volwassenen is dit gemiddeld 25 procent. Wil je graag weten wat jouw droom betekent, vraag je dan af wat je gevoel is bij de droom, waar de droom zich afspeelt, wie er in de droom voorkomt en wat voor relatie je met diegene hebt.
Droom je bijvoorbeeld dat je de bus wilt halen, rent om op tijd te komen, maar de bus toch nog mist? Dan zou dit weleens kunnen betekenen dat je bang bent iets belangrijks in je leven te missen, zoals romantiek of een mooie vakantie. Mocht je geld vinden in je droom, dan heb je geluk. Dit zou betekenen dat je plezier hebt in het leven. Dromen over een examen dat je moet afleggen, maar je vergeten bent je voor te bereiden kan beteken dat je de lat te hoog legt voor jezelf.
Mocht je denken dat dromen voorspellend zijn, moet de droomdeskundige je teleurstellen. Voorspellende dromen komen namelijk maar heel zelden voor. Wil je meer weten over dromen? Lees dan het boek Dromen van Ada de Boer.