Pneumokokken: wat elke vrouw moet weten over preventie
Heb je al weleens een keer te maken gehad met pneumokokken? Dan weet je maar al te goed dat dit enorm vervelend kan zijn. Pneumokokkenbacteriën kunnen verschillende infecties veroorzaken, variërend van milde oor- en sinusinfecties tot ernstige ziekten zoals longontsteking, bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking. Hoewel iedereen vatbaar is voor pneumokokkeninfecties, is bekend dat vrouwen, met name oudere vrouwen en vrouwen met medische aandoeningen, een verhoogd risico lopen. Hoe je hier het beste mee om kunt gaan, lees je in dit blog.
Een verhoogd risico kan op deze manieren ontstaan
Wist je dat verschillende factoren bij kunnen dragen aan een verhoogd risico? Dit heeft niet alleen te maken met het geslacht. Je loopt ook een verhoogd risico op pneumokokkeninfecties als je:
● Ouder bent dan 65 jaar
● Rookt
● Te maken hebt met chronische aandoeningen zoals diabetes, astma of hartziekten
● Een verzwakt immuunsysteem hebt
● Bepaalde medische behandelingen ondergaat zoals chemotherapie
Aan deze soort symptomen herken je de ziekte
Goed om te weten, is dat er een aantal symptomen zijn waaraan je de pneumokokkeninfecties kunt herkennen. Deze pneumokokken symptomen kunnen variëren, maar enkele bekende symptomen zijn onder meer:
● Koorts
● Hoesten
● Kortademigheid
● Pijn op de borst
● Hoofdpijn
● Stijve nek
● Verwardheid
● Braken
● Huiduitslag
En gaat het om oudere volwassenen en mensen met onderliggende gezondheidsproblemen? Dan kunnen de symptomen ook net even wat erger zijn.
Je kunt ervoor kiezen om jezelf te laten vaccineren
Je doet er natuurlijk maar al te graag alles aan om deze klachten te kunnen verminderen. Er zijn verschillende preventieve maatregelen die je zelf kunt nemen. Denk hierbij aan stoppen met roken en regelmatig je handen wassen. Het leiden van een gezonde levensstijl, voldoende slaap krijgen en het vermijden van contact met besmette personen zijn ook belangrijke maatregelen om te nemen. Een ander manier om risico op pneumokokken te verminderen is pneumokokkenvaccinatie. Er zijn twee soorten pneumokokkenvaccins beschikbaar:
● Het pneumokokken polysaccharidevaccin (PPSV23)
● Het pneumokokken conjugaatvaccin (PCV13)
Beide vaccins helpen aanzienlijk het risico te verminderen en kunnen tal van ernstige complicaties voorkomen, hoewel ze geen 100% bescherming bieden tegen alle typen pneumokokken. Wel zo belangrijk, toch? Wil je graag weten of de pneumokokkenvaccinatie ook voor jou wordt aanbevolen? In de meeste gevallen wordt deze vaccinatie aanbevolen voor volwassenen vanaf 65 jaar. Het is echter belangrijk om dit te bespreken met je huisarts. Zij kunnen jouw medische geschiedenis en risicofactoren beoordelen en advies geven over de geschiktheid van de vaccinatie voor jouw specifieke situatie