Oorzaken van duizeligheid
Veel vrouwen zijn regelmatig licht in hun hoofd en dat kan erg hinderlijk zijn. Maar wat veroorzaakt eigenlijk deze duizeligheid?
Iedereen heeft weleens last van korte duizeling als je te snel opstaat. Hoewel dit heel vervelend is, zijn er ook veel vrouwen die kampen met zware duizeligheid. Ongeveer een derde van alle volwassen krijgt hiermee ooit te maken. Heb jij hier ook last van? Dan staan hieronder 10 dingen die deze duizeligheid kan veroorzaken.
Dehydratatie
Als je duizelig bent, is het altijd verstandig om een glas water te drinken. Een afname van 1,5 procent van ons normale vochtvolume is al genoeg om het energieniveau en denkvermogen te veranderen. Volgens professoren van de University of Connecticut zijn vooral vrouwen gevoelig voor dehydratatie. Wij hebben namelijk dikker bloed, een hogere lichaamstemperatuur en een snellere hartslag.
IJzertekort
Duizeligheid kan het gevolg zijn van bloedarmoede. Dit komt meestal door een ijzertekort waardoor de productie van rode bloedcellen verminderd. Het gevolg is dat er minder zuurstof in je lichaam circuleert, waardoor je ook vermoeid bent en hoofdpijn kan hebben.
Zwemmen
Je balans kan ook verstoord worden door water in je oor. Hierdoor kun je uren en zelfs dagen geteisterd worden door duizelingen, totdat de laatste druppel verdwenen is. Om dit te voorkomen kun je tijdens het zwemmen oordopjes dragen. Zorg daarnaast ook dat je niet te gespannen bent in het water. Want dit kan de bloedtoevoer naar je hersenen beperken.
Medicatie
Medicijnen tegen een te hoge bloeddruk of depressie kunnen ook duizeligheid veroorzaken. Dit komt omdat dit soort pillen de druk van het bloed verlagen. Patiënten kampen hier vaak mee als zij met deze medicatie beginnen, omdat een arts niet altijd direct de juiste dosis kan bepalen.
Daarnaast kunnen ook kalmerende middelen je duizelig maken. Deze medicatie werken in op je centrale zenuwstelsel waardoor je hersenactiviteit wordt vertraagd. Ook een neusspray kan de oorzaak zijn. Bij deze sprays worden meestal de bloedvaten in de neusholte vernauwd. Dit heeft gevolgen voor de hoeveelheid zuurstof die naar je hersenen gaat.
Migraine
Als je regelmatig last hebt van migraine weet je dat duizeligheid één van de signalen kan zijn dat er een aanval op komt. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat migraine mogelijk wordt veroorzaakt door zuurstof tekort. Als de hersenen tijdelijk weinig zuurstof krijgen en daarna wat meer kunnen de bloedvaten verwijden en dit kan lijden tot migraine.
Allergie
Sommige allergieën kunnen ook duizeligheid veroorzaken. Als je onder andere gevoelig bent voor stof, katten, honden, graspollen en noten, dan kun je hier last van hebben. Bij hooikoorts is dit bijvoorbeeld vaak het geval, omdat slijm het middenoor en de sinussen verstopt.
Koolmonoxide
Koolmonoxide is ook een boosdoener die tot duizeligheid kan lijden. Als je een slecht onderhouden boiler in je huis hebt, kan het apparaat koolmonoxide produceren. Dit gaat de opname van zuurstof in de bloedstroom tegen, waardoor er naast duizeligheid ook hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid en druk op de borst kan ontstaan.
MRI
Na een MRI kunnen evenwichtsstoornissen soms maandenlang aanhouden. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat tijdens een MRI druk wordt uitgeoefend op de vloeistof in het oor. Deze vloeistof is van belang voor het behouden van je evenwicht. Dit stuurt signalen naar de hersenen over bewegingen van het hoofd. Als de balans tussen links en rechts verstoord is, denken de hersenen dat het hoofd beweegt, terwijl dit niet het geval is.
Hart- en bloedproblemen
Een duizelig gevoel wordt meestal veroorzaakt door een lage bloeddruk, waardoor de hersenen te weinig zuurstof en bloed krijgen. Dit kan het gevolg zijn van te snel opstaan nadat je hebt gezeten, maar ook hartritmestoornissen kunnen dit teweegbrengen. Daarnaast kunnen ook mini-beroertes duizelingen veroorzaken. Bij dit soort beroertes zorgt de bloedklonter in de hersenen niet voor een volledige blokkade.
Ziekte van Ménière
Als je 24 uur per dag duizelig bent, dan kun je last hebben van de ziekte van Ménière. In het binnenoor zijn dan de compartimenten met vloeistoffen die van elkaar gescheiden zijn, door het membraan van Reissner, door een lekkage met elkaar in contact gekomen. Dit zorgt voor een soort van kortsluiting en hierdoor wordt er verkeerde informatie naar het evenwichtscentrum in de hersenen gestuurd, wat zorgt voor duizeligheid.