Waarom je man zijn gevoelens niet uit

Relatie door vrouw vrouwblog


Soms is het net alsof mannen van een andere planeet afkomstig zijn. Vooral als het gaat om gevoelens en het praten hierover, kunnen mannen op de één af andere manier niet meer normaal functioneren. In tegenstelling tot vrouwen kunnen ze zich op dit gebied niet goed uiten, maar waarom is dit zo?

In een relatie is de vrouw vaak de persoon die een grotere, emotionele bijdrage levert en graag haar gevoelens uit. Voor de meeste mannen is het zeggen van ‘ik houd van je’ een moeilijke regel om over hun lippen te krijgen, maar voor vrouwen is dit bijna natuurlijk. Hieronder lees je waarom waarom je man zijn gevoelens niet uit.

1. Het is genetisch bepaald
Zonder de lichamelijke en geestelijke verschillen tussen mannen en vrouwen, zouden relaties lang niet zo spannend zijn. Wanneer het aankomt op het uiten van gevoelens, wordt dit geregeld door een deel in je hersenen dat de linker helft met de rechter helft verbindt. Bij mannen is dit gebied minder groot dan bij vrouwen, wat er toe leidt dat wij kunnen denken en voelen tegelijkertijd. Mannen daarentegen scheiden hun gevoelens van hun gedachten, waardoor ze er niet over kunnen praten.

2. Daden in plaats van woorden
Mannen uiten hun gevoelens door daden in plaats van woorden. Dus als je vriend bijvoorbeeld een bos bloemen naar je werk stuurt, dan is dat zijn manier om je te laten weten dat hij aan je denkt. Wanneer je nieuwe vlam een lang weekend met je ergens naartoe wilt, dan wil hij hiermee zeggen dat hij wel een toekomst in jullie ziet. En als hij je auto naar de garage stuurt voor een grondige controle, dan wil hij duidelijk maken dat hij je wilt beschermen. Ook is het gene wat een man doet nog zo cliché, hierdoor wordt wel bewezen dat daden meer zeggen dan woorden. Dus in plaats van je te focussen op een liefdesverklaring, moet je kijken naar de onderliggende betekenissen van zijn acties en zul je er achter komen wat hij voelt.

3. Ze zijn bang
Mannen zijn zo terughoudend in het uiten van hun gevoelens, omdat ze bang zijn dat ze iets verkeerds zullen zeggen. Over het algemeen hebben mannen het gevoel dat als ze hun emoties tonen, onmiddellijk een uitgebreide ondervraging krijgen van vrouwen. Een beetje zoals Oprah dat doet in haar talkshow. Om te voorkomen dat mannen iets verkeerds zeggen, klappen ze gewoon dicht en sluiten ze zich af. Geef je man hier wat meer vrijheid in en laat hem naar jou toekomen, dan voelt hij zich minder in een hoek gedreven en geforceerd om te praten.