Tekens dat je verslaafd bent aan eten

Eten & Drinken door vrouw vrouwblog


Er bestaan veel vormen van verslavingen. Sommige verslavingen komen vaak voor, maar worden niet altijd herkend. Hier vind je daarom 5 tekens dat je verslaafd bent aan eten.

Een eetverslaving kan er zomaar insluipen. Er zijn veel redenen waarom je naar de koektrommel grijpt. Bijvoorbeeld omdat je een zware tijd hebt of omdat je gestrest bent. Maar soms is het meer dan iets teveel snacken. Een verslaving ligt dan op de loer. Maar hoe weet je of het een verslaving is? De volgende tekens wijzen erop dat je verslaafd bent aan eten.

Overvol

Als je eet, eet je meer dan je eigenlijk aankunt. Zelfs als je al vol zit, ga je nog door. Je weet dat je genoeg hebt, maar je kan niet stoppen. Je gaat door tot je bord leeg is, of zelfs de pan. Eten geeft je nu eenmaal een goed gevoel. Dit is niet alleen ongezond, het is ook een teken dat je verslaafd bent aan eten.

Eten op 1

Betrap je jezelf er weleens op dat je liever thuis blijft om iets lekkers te eten dan dat je op pad gaat met vriendinnen? Of hoop je dat je vriend nog even uit gaat, zodat jij die zak chips in je eentje kunt opeten? Het is geen goed teken dat je niet kunt eten met mensen om je heen die dicht bij je staan. Als je hoopt dat je vriend weggaat zodat jij kunt eten, komt het verkeerde op de eerste plaats.

Geheim

Stiekem in de keuken een plakje kaas of worst uit de koelkast opeten of een chocoladekoekje. Je zegt tegen je partner of vriendinnen dat je even naar de wc moet, maar ondertussen ga je snel de keuken in om iets te eten. Het feit dat je dit liever niet tegen iemand verteld, moet je al waarschuwen dat dit niet normaal is.

Oppotten

Je hebt een enorme etensvoorraad. In je keukenkastjes, de vriezer en de koelkast ligt genoeg voedsel om het een tijdje vol te houden wanneer de winkels dicht gaan. Het gebeurt niet vaak dat iets bijna op is en wanneer het toch gebeurt, ren je zo snel mogelijk naar de winkel. Je bent bang om eten tekort te komen en daarom houd je altijd een voorraad.

Schuldig

Als je weer eens te veel hebt gegeten, voel je je schuldig. Mensen met een eetverslaving voelen zich vaak schuldig vanwege hun eetpatroon. Ze liegen over de hoeveelheid en de regelmaat waarmee ze eten, zodat andere mensen niet slecht over hen denken. Je schuldig voelen en liegen over eten is zeker een teken dat je verslaafd bent aan eten.