Stoppen met de pil
De meeste vrouwen zijn al op jonge leeftijd begonnen met de pil en dan komt er natuurlijk een moment dat je er graag mee wilt stoppen. Een kinderwens is daar een goede reden voor, maar het kan ook zo zijn dat je op zoek bent naar een alternatief voor de gewone pil.
De pil is natuurlijk niet het enige anticonceptiemiddel wat je kunt gebruiken, hieronder lees je daarom in het kort wat er nog meer op deze markt te vinden is. Daarnaast is zwanger worden een grote droom voor veel vrouwen, maar wanneer je de pil gebruikt, lukt dat natuurlijk niet. Daarom vind je hier meer informatie over het stoppen met de pil.
Alternatieven
Er zijn een aantal alternatieven waar je voor kunt kiezen wanneer je niet tevreden bent over de pil. Zo kun je kiezen voor een nuvaring, een prikpil, een pleisterpil, een spiraal, een implanon of een pessarium. Als je meer wilt weten over deze alternatieven, lees dan verder in dit artikel waarin de alternatieven voor de pil worden beschreven.
Zwangerschap
De eerste stap in de richting van een zwangerschap is natuurlijk stoppen met de pil. Maar het hoeft niet zo te zijn dat je dan meteen weer in het goede ritme zit. Je lichaam heeft namelijk de tijd nodig om weer in een normale cyclus te komen en dit kan af en toe een paar maanden duren.
Als je wilt stoppen met de pil, doe dit dan aan het eind van de strip. Je bent dan nog beschermd tot de dag waarop je eigenlijk weer zou beginnen, daarna heb je dus alle kans om zwanger te worden.
Het beste kun je een ‘natuurlijke’ menstruatie afwachten voordat je probeert zwanger te worden. Als je meteen zwanger wordt, is het namelijk een stuk moeilijker te bepalen wanneer de bevruchting heeft plaats gevonden en een uitrekendatum is dus ook een stuk ingewikkelder te bepalen.
De natuurlijke cyclus is in de war na lang pilgebruik, dus het kan zo zijn dat het maanden duurt voor je weer ongesteld wordt maar het kan ook dat je netjes binnen vier weken gaat menstrueren. Pas na een natuurlijke menstruatie weet je zeker dat alle hormonen van de pil uit je lichaam zijn en je dus gewoon zwanger zou kunnen worden.
Onregelmatig
De kans is groot dat wanneer je met de pil begonnen bent om een onregelmatige menstruatie te regelen, je daar na het stoppen met de pil hier ook weer last van krijgt. Als het langer dan zes weken duurt voor je een je eerste natuurlijke menstruatie hebt, kun je het beste even een bezoekje brengen aan de huisarts.
Bijsluiter
Het is handig om de bijsluiter nog eens goed door te lezen voordat je stopt met de pil. Het kan namelijk per pil verschillen hoe lang het duurt voor je weer in een normaal ritme zit en wanneer je moet stoppen.
Voor andere vragen over zwangerschap, alternatieven voor de pil of het stoppen met de pil kun je natuurlijk altijd bij de huisarts terecht.