Stappenplan ontslag nemen
Er komen zoveel dingen kijken bij het nemen van ontslag met als gevolg dat je onderhand niet meer weet waar je nou recht op hebt. Daarom vind je hier een stappenplan over hoe je het beste ontslag kunt nemen.
Je ontslag indienen bij je werk waar je voor een lange tijd met plezier naartoe bent gegaan is nooit leuk. Mocht je met het idee spelen om ontslag te nemen, maar het moeilijk vinden om tot actie over te gaan, dan kan het volgende stappenplan voor ontslag nemen je hierbij helpen.
1. Wees kritisch
Op het moment dat jij je ontslag in dient, kan het zijn dat jouw baas met allemaal mooie voorstellen komt om ervoor te zorgen dat jij niet weg gaat. Bedenk van tevoren of je in zou gaan op bijvoorbeeld een salarisverhoging of een functie-uitbreiding en of het voor jou bevredigend is. Als je kritisch bent en niet te hard van stapel loopt, zal je minder snel spijt hebben van je keuzes.
2. Vertel het aan je baas
Vraag een gesprek aan met je baas, hier vertel je hem dat je iets anders hebt gevonden. Bekritiseer je oude baan niet te veel, maar vertel je werkgever wel dat je meer uitdaging vindt in je nieuwe werk. Mocht je baas verzoeken om een exitgesprek en hij vraagt door naar de reden van jouw ontslag, kan je het hem wel subtiel uitleggen.
Let er in ieder geval op, dat jouw baas de eerste is die hoort van je ontslag. Het zou vervelend en respectloos naar hem zijn als hij het tijdens de koffiepauze te horen krijgt van een collega waar jij zo goed mee kan opschieten.
Vergeet tijdens dit gesprek ook niet te vragen naar je opgespaarde vakantiedagen. In het CAO staat hier veel informatie over, maar heb het er wel over met je oude werkgever. Soms is het mogelijk om de vakantiedagen mee te nemen naar de nieuwe werkgever, maar meestal worden ze uitbetaald of opgenomen in de opzegtermijn.
3. Schrijf een ontslagbrief
Een arbeidscontract moet officieel worden ontbonden, helaas is vertellen dat je weggaat niet genoeg. Schrijf een ontslagbrief waarin je iets persoonlijks zet. Zo zal je in het netwerk van je werkgever blijven. Zorg er wel voor dat de ontslagbrief compleet is en dat jij je houdt aan de opzegtermijn.
4. Vraag om getuigschrift
Vraag om een getuigschrift bij je werkgever, want je hebt er wettelijk recht op. Soms krijg je deze al, maar niet altijd. In het getuigschrift staat wat je gedaan hebt in de periode dat je werkte en vooral of je het goed gedaan hebt. Met een positief getuigschrift heb je meer kansen bij je potentiële werkgever.
5. Regel je referentie
Met goede referenties kom je makkelijker binnen bij je potentiële werkgever. Vraag aan collega’s of leidinggevenden met wie je zo goed kon opschieten of je hun als referentie kan opgeven. Mogelijk zullen er dan aan hun vragen gesteld worden over jou functioneren.
6. Bouw je netwerk
Als je het meent, vertel dan aan je collega’s hoe graag je met ze gewerkt heb. Zo kan je dus altijd nog op ze terugvallen en bouw je jouw eigen netwerk op.
7. Denk aan de opvolger
Het is vervelend voor je opvolger als diegene niet begrijpt waar jij mee bezig was. Maak het wat makkelijker door hetgeen weg te gooien dat niet meer belangrijk is. Je maakt het nog overzichtelijker om het materiaal dat nog wel belangrijk is te archiveren.