Recept voor Sinterklaaskoekjes
Met de kinderen koekjes bakken is natuurlijk altijd leuk, maar samen speciale Sinterklaaskoekjes bakken is nog veel leuker. Met dit recept is het heel gemakkelijk om ontzettend lekkere Sinterklaaskoekjes te bakken.
Na het bakken van de Sinterklaaskoekjes komt het leukst gedeelte, namelijk de koekjes versieren. Voor het versieren kun je van alles gebruiken, zoals Smarties, chocoladestrooisel, Engelse drop, rozijnen, gekleurde hagelslag en spekjes. Maar voor het zover is, moet je de koekjes natuurlijk wel eerst maken. Dat doe je heel eenvoudig op basis van het onderstaande recept voor Sinterklaaskoekjes.
Benodigdheden:
- 200 gram poedersuiker
- 1 ei, losgeklopt
- 150 gram boter op kamertemperatuur
- 1 zakje vanillesuiker
- 250 gram bloem + extra om te bestuiven, gezeefd
- 1 reep pure chocolade (100 gram)
- 1 reep witte chocolade (100 gram)
- 2 theelepels cacao
- Mespuntje zout
- 2 eetlepels limonadesiroop
- Bakpapier
- Keukenkwast
- Deegroller
- Huishoudfolie
- Versiersels zoals (gekleurde) hagelslag
Bereidingswijze:
Meng 100 gram van de poedersuiker met de boter en de vanillesuiker. Daarna voeg je de bloem, het zout en 3 eetlepels van het losgeklopte ei toe en mix je het tot je een soepel deeg hebt.
Het deeg deel je in tweeën en door het ene gedeelte van het deeg meng je de cacaopoeder. Van beide deegsoorten maak je vervolgens een bal die je verpakt in huishoudfolie en in 30 minuten in de koelkast laat liggen. Verwarm de oven vast voor op 170 graden C.
Na 30 minuten, rol je het deeg met een deegroller uit op een met bloem bestrooid oppervlak tot ongeveer 5 centimeter dikte. Voor de Pietenkoekjes gebruik je het deeg met de cacao en voor de Sinterklaaskoekjes gebruik je het andere stuk deeg. Bedek je bakplaat met bakpapier en leg de koekjes erop. Met de keukenkwast smeer je het overige losgeklopte ei op de koekjes.
De koekjes bak je in 15 a 20 minuten goudbruin in de oven en dan laat je ze nog even een uurtje afkoelen. Voor de chocoladeglazuur breek je ondertussen de chocoladerepen in kleine stukjes. Doe ze apart in een steelpan en hang ze boven een grotere pan met kokend water. Zet de pannen op het vuur en laat de chocolade au bain-marie smelten. Zorg ervoor dat de chocola niet in aanraking komt met het water!
Door de poedersuiker met de limonadesiroop en 1 eetlepel heet water te mengen, krijg je een stroperig glazuur. Het glazuur kun je net als de chocoladeglazuur gebruiken om de koekjes te versieren. Het glazuur kun je als het ware als lijm gebruiken voor de Smarties, rozijnen en het chocoladestrooisel.