Recept voor oliebollen
Als er iets is wat tijdens Oud en Nieuw niet mag ontbreken is het de oliebol wel. Daarom vind je hier het recept voor oliebollen.
In de aanloop naar Oud en Nieuw duiken de oliebollenkraampjes veelvoudig op in het straatbeeld, maar nog leuker, en lekkerder, is om thuis zelf oliebollen te maken. Het recept hieronder is voor 25 standaard oliebollen, naar smaak zou je altijd nog extra ingrediënten zoals rozijnen of stukjes appel kunnen toevoegen.
Ingrediënten:
- 500 milliliter melk
- 500 gram bloem
- 1 ei
- 1 zakje gedroogd gist
- 1 theelepel suiker
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel zout
- frituurolie
- poedersuiker
Bereidingswijze:
Als eerst begin je met basisbeslag, houd 1 eetlepel bloem apart en voeg de rest van de bloem in een beslagkom samen met de gist, suiker, kaneel en zoet. Klopt vervolgens het ei los in een kommetje, maak in het bloemmengsel een kuiltje en leg daar het ei in. Roer met een lepel het mengsel door en schenk er ondertussen melk bij.
Klop of mix het mengsel vervolgens tot een glad beslag. Als dit gebeurt is dek je de beslagkom af met folie en laat je het beslag op een warme en tochtvrije plek ongeveer 1 uur rijzen. Het beslag is goed als het volume ervan verdubbeld is.
Indien je oliebollen met bijvoorbeeld rozijnen wilt maken kun je deze aan het beslag toevoegen wanneer dit gerezen is. Verhit ondertussen in een frituurpan de olie tot 175 graden. Schep met een ijsbollentang beslag uit de beslagkom en laat dit beslag in de olie glijden. Je kunt ongeveer 5 oliebollen ter gelijkertijd frituren, doe dit ongeveer 5 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn. Daai de oliebollen halverwege de baktijd een keer om.
Haal de bollen na de baktijd uit de frituurpan en laat ze goed uitlekken, wanneer de olie weer op de juiste tempratuur is kun je de volgende lading bakken. Bestrooi de afgekoelde oliebollen als laatst met een flinke hoeveelheid poedersuiker.