Oorzaken en gevolgen van stress
Iedereen heeft wel eens last van stress. Volgens de cijfers van het Centraal Planbureau voor de Statistiek heeft maar liefst 10 procent van de bevolking last van stress. Zelfs 12 van 100 doktersbezoeken hebben te maken met stress. Maar wat zijn eigenlijk de oorzaken en gevolgen van stress?
De Nederlandse bevolking staat er bekend om; we hebben het altijd druk, ons schema zit voortdurend vol en onze vrije tijd is schaars. Het dagelijkse leven bestaat uit werken, huishouden, sporten, kinderen, relaties en soms wat ontspanning als daar tijd voor is. Het gevolg hiervan is een hoop stress. Het lijkt onschuldig, maar spanning kan grote fysieke en mentale klachten met zich meebrengen. Daarom lees je hier wat de oorzaken en gevolgen van stress kunnen zijn.
Oorzaken van stress
Verschillende factoren kunnen een mens gestrest maken. De een is maanden lang gespannen vanwege problemen op het werk terwijl de ander al in de stress schiet bij het plannen van een vakantie.
Relatie
Bij relatiestress hangt er een vervelende sfeer in huis, hebben koppels vaak ruzie en is er veel spanning. Stress kan ontstaan door verschillende relatieproblemen zoals vreemdgaan, jaloezie en onzekerheden. Maar ook leuke dingen zoals het plannen van een vakantie, trouwdag of zwangerschap kan een hoop relatiestress met zich meebrengen.
Werk
Veel Nederlanders ervaren een werkdruk en zijn hierdoor erg gestrest. Bij 1 op de 10 Nederlanders is de spanning zo hoog, dat zij aan een burn-out leiden en daardoor arbeidsongeschikt zijn. De druk ontstaat door moeilijke taken, conflicten op de werkvloer, te veel werkzaamheden en te weinig vrije tijd. Sommige werknemers hebben in plaats van een burn-out, last van een bore-out. Zij vervelen zich tijdens kantooruren en voelen zich nutteloos. Ook dit kan de oorzaak van stress zijn.
Heftige gebeurtenissen
Ernstige gebeurtenissen zoals ongeneselijke ziektes, rampen, moord, ongevallen, misbruik of een dierbaar verlies kan een hoop stress met zich meebrengen. In de heftigste gevallen kan het zelfs leiden tot posttraumatische stress. Dit is de ernstigste vorm waarbij de patiënten erg angstig zijn en het trauma steeds herbeleven.
Gevolgen van stress
Stress is een probleem dat veel mensen onderschatten. Het kan fysiek en psychisch veel invloed ophebben op je dagelijkse leven.
Psychische gevolgen
Als stress langdurig aanhoudt kan het psychische gevolgen met zich meebrengen. Hoe langer mensen gespannen zijn, des te meer angst en stress zij opbouwen. Gestreste personen belanden in een vicieuze cirkel en dit kan iemand emotioneel uitputten met alle gevolgen van dien. Er kunnen psychische problemen ontstaan als:
- Angstaanvallen
- Depressie
- Burn-out
- Verslavingen
- Dwangklachten
- Boosheid
- Alles als onwerkelijk ervaren
- Concentratie problemen
Fysieke klachten
De fysieke klachten van stress zijn meestal duidelijker aanwezig dan de psychische klachten. Ze zijn vaak ook makkelijker te koppelen aan stress. De lichamelijke gevolgen kunnen verschillen van persoon tot persoon en variëren van kleine problemen tot ernstige klachten. Bij een hoop stress kun je onder andere last hebben van:
- Hardkloppingen
- Misselijkheid
- Hoofdpijn
- Hyperventilatie
- Spierpijn
- Droge mond
- Zweten
- Opvliegers
- Vermoeidheid
- Druk op de borst
- Spijsverteringsproblemen