Manieren om een opgeblazen gevoel te voorkomen
We kennen het allemaal, dat opgeblazen gevoel na de maaltijd. Het is erg vervelend en dat weten we, maar wat kan je er nou precies tegen doen? Daarom zijn hier een paar manieren om dat opgeblazen gevoel te voorkomen.
Naar jouw idee eet je al heel gevarieerd en gezond. Hoe komt het dan, dat je toch een opgeblazen gevoel krijgt na de maaltijd? Het zijn de kleine details waar je op moet letten. Misschien eet je te snel of maak je foute combinaties? Wat het ook is, met volgende manieren kun je dat opgeblazen gevoel gemakkelijk voorkomen.
Eet eenvoudige maaltijden
Probeer eenvoudige maaltijden te eten. Hier in Nederland zijn we gewend om bijvoorbeeld vlees, aardappels en groenten als avondmaaltijd te eten. Het nadeel van deze combinatie, is dat het voedsel uit verschillende voedselgroepen komt en samen erg zwaar op de maag valt. Dit kan gaan leiden tot gisting, wat weer zorgt voor een opgeblazen gevoel. Om dit te voorkomen kun je bijvoorbeeld beter vlees met alleen groenten combineren. Dit bespaart je niet alleen een opgeblazen gevoel, maar ook nog eens tijd in de keuken!
Begin met een groene salade
Je maaltijd beginnen met een groene salade kan voorkomen dat jij daarna teveel eet. De groenten in de salade bevatten van nature veel voedingstoffen en vezels die jouw maag zullen vullen. Daarbij zorgt het ook voor een natuurlijke caloriebeperking. De enzymen in de salade zullen de maag voorbereiden op het zware voedsel dat nog komen gaat en daarmee zorgen ze voor een gezonde spijsvertering. Let alleen wel op, dat je geen zuivelproducten als kaas in de salade doet. Dit zorgt namelijk juist voor een opgeblazen gevoel.
Drink niet bij de maaltijd
Probeer niet of zo min mogelijk te drinken bij de maaltijd. Een van de grootste oorzaken, van een opgeblazen gevoel, is een niet goed werkende spijsvertering. Het drinken van bijvoorbeeld water of vruchtensap verdunt de spijsverteringssappen. Ook valt de combinatie van drank met voedsel niet goed op de maag. Al met al vertraagt het de vertering van het voedsel, wat weer zorgt voor een opgeblazen gevoel. Drink daarom liever niks of hele kleine beetjes bij de maaltijd.
Neem geen fruit als toetje
Fruit is erg gezond en lijkt een verstandig keuze, maar het is beter om geen fruit als toetje te nemen. Naast de vele vitaminen zitten er voornamelijk natuurlijke suikers en water in. Hierdoor verteert het sneller dan de zware maaltijd die je voorafgaand hebt gegeten. Deze combinatie zal ervoor zorgen dat het fruit in je maag gaat gisten. Wanneer dit gebeurt, zul je last krijgen van een opgeblazen gevoel. Het is daarom beter om fruit op een lege maag te eten en niet na een zware maaltijd.
Eet je niet helemaal vol
Als jij een opgeblazen gevoel wilt voorkomen, is het belangrijk om je niet helemaal vol te eten. Het duurt namelijk even voordat het lichaam aangeeft dat jouw maag vol is. De kans is daarom groot dat, wanneer jij blijft eten totdat je een verzadigd gevoel hebt, jouw maag eigenlijk te vol zit. Probeer langzaam te eten en let goed op de signalen die jouw lichaam je geeft. Op deze manier voorkom je een volgepropt en opgeblazen gevoel.
Neem probiotica en enzymen
Om een onevenwichtige darmflora en daarmee een opgeblazen gevoel te voorkomen, kun je probiotica en enzymen nemen. Deze helpen de spijsvertering en zorgen voor een evenwichtige darmflora. Ook stimuleren ze de inwendige reiniging van het lichaam. Probiotica en enzymen zijn verkrijgbaar als voedingssupplementen. Ook kun je probiotica vinden in verschillende zuivelproducten en vind je enzymen in groenten en fruit.