Lekkernijen voor Sinterklaas
De Goedheiligman is weer in ons land gearriveerd en brengt natuurlijk een hoop snoepgoed mee. Ben jij ook nieuwsgierig naar wat er allemaal te snoepen valt? Hieronder staan dan een aantal lekkernijen speciaal voor Sinterklaas.
Natuurlijk zijn pepernoten, chocoladeletters, gouden muntjes en schuimpjes erg populair voor 5 december. Toch zijn er nog een aantal soorten snoepgoed voor deze feestdag waaraan minder snel wordt gedacht. Om deze reden vind je hier 5 minder bekende lekkernijen voor Sinterklaas.
Marsepein
Voor de echte zoetekauw mag marsepein toch niet ontbreken als lekkernij voor Sinterklaas. Helaas is dit snoepgoed niet bepaald gezond, het is namelijk een mengsel van ontzettend veel suiker en gemalen amandelen. Toch liggen de vitrines van banketbakkers op dit moment vol met figuurtjes die gemaakt zijn van dit goedje. Vroeger was marsepein al erg populair, het werd namelijk door verliefde jongetjes als cadeautje gegeven aan hun meisjes.
Borstplaat
Voor nog meer zoetigheid kun je borstplaat eens proberen. Dit snoepgoed werd vroeger ook wel suikerwerk genoemd en dit zegt op zich al genoeg. Deze lekkernij voor Sinterklaas is namelijk gemaakt uit suiker, water of melk en een aroma zoals vanille of cacao. De oorsprong van borstplaat ligt in Nederland, in de 16e eeuw werd dit lekkers door onze voorouders gemaakt van suikerriet en mochten alleen rijke mensen genieten van deze specialiteit.
Taaitaai
Vooral in de tijd van Sinterklaas wordt taaitaai veel gegeten als lekkernij. Qua smaak lijken de wel bekende poppetjes veel op speculaas, maar dan met een anijssmaak. Om dit snoepgoed te kunnen eten is wel enige trekkrachtig nodig, taaitaai is namelijk alleen vers als het letterlijk taai is. Natuurlijk kun je dit kant-en-klaar in de winkel kopen, maar als je de tijd hebt is het misschien leuker om dit zelf te maken.
Banketletter
Een banketletter wordt ook wel boterletter of banketstaaf genoemd. De letters of staven bestaan uit bladerdeeg gevuld met amandelspijs. In Nederland is dit een typische lekkernij voor Sinterklaas of Kerstmis. Wanneer je liever hartig eet en de smaak van een saucijzenbroodje lekker vindt, kun je bij sommige slagers terecht voor letters gevuld met gehakt.
Kikkers en muizen
Natuurlijk moet je kikkers en muizen niet letterlijk eten, maar kun je wel de snoepsoort met fondant erin proberen. Fondant is een substantie van deeg die aan lekkernijen wordt toegevoegd. Er worden vaak ook andere ingrediënten toegevoegd voor de smaak en kleur, zoals koffie, citroen, chocolade of een alcohol smaak.