Drinken van alcohol dodelijker voor vrouwen dan mannen

Eten & Drinken door vrouw vrouwblog


Een glaasje wijn of een borreltje drinken kan op zijn tijd lekker zijn. Toch moet je het niet de spuitgaten uit laten lopen. Uit een Duitse studie blijkt namelijk dat je als vrouw zijnde alcohol maar beter kunt laten staan. Het overmatig drinken van alcohol is voor ons dodelijker dan voor mannen.

Duitse onderzoekers bestudeerden 149 alcoholverslaafde volwassenen gedurende 14 jaar, waarna zij concludeerden dat het sterftecijfer bij de vrouwen 4,6 keer hoger lag dan gemiddeld. Bij mannen was het aantal sterfgevallen maar 2 keer zo veel dan bij geslachtsgenoten die niet verslaafd zijn. Hieruit blijkt dan ook dat drinken van alcohol voor vrouwen tussen de 18 en 64 jaar veel dodelijker is dan voor mannen. De vrouwen uit het onderzoek stierven gemiddeld rond 60 jaar, dit is ongeveer 20 jaar eerder dan bij de rest van de bevolking.

Volgens professor Ulricht John is dit onderzoek, dat gepubliceerd in the journal Alcoholism: Clinical & Experimental Research, baanbrekend omdat nooit eerder cijfers over alcoholverslaving over een lange periode bekend zijn gemaakt. Ook zegt hij dat de resultaten aantonen dat drinken vaker een vroegtijdige dood veroorzaakt dan roken. Rokers sterven vaak aan een vorm van kanker die later in het leven voorkomt, dan wanneer de gevolgen van een alcoholverslaving patiënten fataal worden.