Late ontmaagding brengt meer geluk in relatie

Relatie door vrouw vrouwblog


Een ontmaagding op een late leeftijd is niet alleen speciaal, het zorgt ook nog eens voor meer geluk in relaties. Tenminste, dit beweert een Amerikaanse studie naar seksuele ontwikkeling bij volwassenen.

De Amerikaanse psycholoog Paige Harden heeft de lange termijn gevolgen van ontmaagding en de beïnvloeding hiervan op latere relaties onderzocht. Voor het onderzoek werden cijfers uit het National Longitudinal Study on Adolescent Health gebruikt van 1.659 broers en zussen tussen de 16 en 29 jaar. De gegevens over de leeftijd waarop de ontmaagding plaatsvond werden onderverdeeld in de leeftijdgroepen van voor 15 jaar, tussen de 15 en 19 jaar en na 19 jaar. Hieruit bleek dat de seksuele laatbloeiers het meest gelukkig zijn met hun huidige relatie en inmiddels getrouwd zijn of samenwonen, alhoewel ze met minder partners een relatie hebben gehad.

Volgens Harden kunnen mensen die later seksueel actief zijn, beschikken over karaktereigenschappen die effect hebben op seksueel contact en de kwaliteit van een relatie. Zo schijnen ze kieskeuriger te zijn op romantisch gebied en de keuze van een partner, hierdoor beginnen ze ook minder snel aan een intieme relatie. Ook zegt zij dat het uitstellen van het eerste seksuele contact kan liggen aan traumatische ervaringen uit het verleden, bijvoorbeeld bij slachtoffers van geweld. Deze mensen blijken op emotioneel vlak rijper te zijn omdat zij meer leerden over relaties dan jonge tieners.