Israëlische vrouw weigert achter in de bus te zitten

Lifestyle door vrouw vrouwblog


Israël is al meer dan een maand in de ban van een discriminatiezaak. Een vrouw die weigerde om achter in de bus te gaan zitten, wordt met de dood bedreigd.

De Israëlische vrouw, Tanya Rosenblit, woont in de stad Ashdod. Half december had zij een afspraak met een dokter, die in het ultraorthodoxe deel van de stad woont. Om hier te komen moest zij met de bus reizen. Toen ze instapte zat er nog niemand in de bus. Tanya ging voorin de bus zitten, zodat de chauffeur haar kon zeggen wanneer ze uit moest stappen.

Wat later stapten er verschillende ultraorthodox joodse mannen in de bus. Die vonden het niet kunnen dat Tanya Rosenblit voor in de bus zat en ze spraken haar hier op aan. Tanya weigerde om achterin te gaan zitten, waardoor er een opstootje in de bus ontstond. Uiteindelijk zei de joodse man zelfs dat joodse mannen nooit achter een vrouw horen te zitten. Dit was voor Tanya alleen maar meer reden om te blijven zitten.

Gewoonte

In de ultraorthodoxe wijken in Israël is het een ongeschreven regel dat mannen en vrouwen gescheiden van elkaar reizen, waardoor vrouwen meestal achterin de bus zitten. Deze joodse man reageerde wel heel heftig, want na korte tijd stonden er zo’n 20 ultraorthodoxe joodse mannen om de bus heen die wilden dat Tanya achter in de bus zou gaan zitten. Uiteindelijk kreeg zelfs een politieagent het niet met een vriendelijk verzoek voor elkaar om Tanya ergens anders te laten zitten en gaf de joodse man het op. Hij weigerde om mee te rijden in de bus.

Bedreigingen

Tanya Rosenblit kon doorreizen met de bus, maar hiermee was de zaak nog niet gedaan. Ze ontvangt nog dagelijks bedreigingen, melden Israëlische media online. De Israëlische politicus Daniel Hershkowitz vindt de situatie onacceptabel en wil nu dat mensen alleen nog voorin in de bus kunnen instappen. Hierdoor moet het voor vrouwen makkelijker worden om voorin te gaan zitten, meldt Israel News.

Persoonlijk vind ik dat Tanya groot gelijk heeft, ik zou ook blijven zitten. Ik denk dat deze situatie de discussie over de scheiding tussen mannen en vrouwen een positieve impuls geeft, waardoor mensen inzien dat gelijke rechten voor mannen en vrouwen nog steeds niet overal de normaalste zaak van de wereld zijn.