Grotere overlijdenskans op verjaardag

Lifestyle door vrouw vrouwblog


Heb jij ook nooit zoveel zin in de dag dat je weer een jaartje ouder wordt? Dan zul je er vanaf nu al helemaal tegenop kijken. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat je op je verjaardag 14 procent meer kans hebt om te overlijden.

Je overlijdt waarschijnlijk liever op een andere dag, maar toch is de kans relatief groot dat je zult sterven op je eigen verjaardag. Dit blijkt uit een Zwitsers onderzoek onder 2,4 miljoen overleden mensen. 13,8 procent van de gevallen overleed op zijn of haar verjaardag. Waarom mensen vaker op hun verjaardag sterven, is te verklaren. Mannen plegen namelijk vaker zelfmoord op de dag van hun verjaardag. Daarnaast overlijden mensen die ernstig ziek zijn vaak op hun eigen verjaardag. Gezonde mensen hebben echter ook een groter overlijdenskans op hun verjaardag. Zij lopen namelijk 44 procent meer risico op een fatale val.

Dit is echter geen toeval. Volgens de wetenschappers plegen mannen zelfmoord op hun verjaardag om een statement te maken. Alcohol kan echter ook een rol spelen. Mensen die kanker, hart- en vaatziektes of iets anders ernstigs onder de leden hebben, rekken hun leven soms tot zij die mijlpaal van hun verjaardag bereikt hebben.