De eerste tekenen van gehoorverlies: let hier op!

Lifestyle door Djamila

Stel je voor: je zit in een café met vrienden. Het is er wat luidruchtig, glazen rinkelen, en plotseling merk je dat je de helft van het gesprek mist. "Sorry, wat zei je?" wordt je standaardzin. Herkenbaar? Gehoorverlies komt vaak zo geleidelijk dat we het pas doorhebben als het al behoorlijk gevorderd is. De meeste mensen lopen maar liefst zeven jaar rond met gehoorproblemen voordat ze hulp zoeken! Merk je dat je de tv steeds harder zet? Of dat telefoongesprekken frustrerend worden? Misschien vermijd je drukke verjaardagen omdat al dat gepraat je uitput? In deze blog laten we je zien wat de eerste tekenen van gehoorverlies zijn, zodat je direct actie kunt ondernemen.

Klein maar krachtig

Vergeet die enorme dingen achter je oren van vroeger! De geavanceerde hoortoestellen van tegenwoordig zijn veel kleiner én veel slimmer. Ze weten precies welke geluiden je wél wilt horen en welke niet. Ze filteren automatisch achtergrondlawaai weg zodat je in een druk restaurant gewoon een gesprek kunt voeren. Sommige modellen zijn zo klein dat niemand ze ziet zitten. Ze verbinden draadloos met je telefoon, zodat telefoongesprekken of muziek rechtstreeks in je oren klinken. Je kunt ze ook aan je televisie verbinden, zodat je alle series en tv-programma’s gewoon kunt volgen. Technologie die niet alleen je gehoor verbetert, maar je hele leven gemakkelijker maakt.

De juiste hulp vinden

Een zelfstandig audicien is vaak je eerste aanspreekpunt bij vermoedens van gehoorverlies. Anders dan bij grote ketens krijg je hier persoonlijke aandacht en wordt er écht naar je geluisterd. Tijdens een gehoortest ontdek je precies hoe het met je oren gesteld is. De audicien vraagt naar je dagelijkse bezigheden: werk je in een lawaaiige omgeving? Ben je muziekliefhebber? Kijk je graag films? Al deze puzzelstukjes helpen bij het vinden van de perfecte oplossing voor jouw situatie. En je kunt verschillende opties uitproberen in je eigen omgeving, zonder koopdruk.

Even slikken

Laten we eerlijk zijn: niemand staat te springen om te horen dat er iets mis is met z'n gehoor. Het voelt als toegeven dat je ouder wordt. Of misschien ben je bang dat anderen je anders gaan behandelen. Volkomen begrijpelijk! Toch is die eerste drempel overwinnen de moeilijkste stap. Praat erover met mensen die je vertrouwt. Neem iemand mee naar afspraken. Hun steun maakt het proces een stuk gemakkelijker. En bedenk: door je gehoorprobleem aan te pakken, zorg je dat je verbonden blijft met de mensen om je heen.

Bescherm wat je hebt

Hoewel sommige gehoorverlies onvermijdelijk is, kun je veel doen om je oren te beschermen. Zet je koptelefoon niet te hard en gebruik oordoppen bij concerten of als je met luidruchtig gereedschap werkt. En wist je dat een gezonde leefstijl ook je oren ten goede komt? Een goede bloedsomloop houdt de structuren in je oren gezond. Gehoorverlies is echt geen einde aan een vol en actief leven. Sterker nog, door er vroeg bij te zijn, zorg je dat je blijft genieten van alle geluiden die het leven de moeite waard maken.