Zijn menstruatieklachten een mythe?
We kennen het allemaal wel, we zijn chagrijnig en emotioneel en dat alleen maar door die rottige maandelijkse periode. Toch hebben deze stemmingswisselingen mogelijk niets te maken met de menstruatie. Volgens Canadese wetenschappens is het premenstrueel syndroom namelijk een mythe.
Dat menstruatieklachten waarschijnlijk een mythe zijn werd geconstateerd nadat alle feiten van het premenstrueel syndroom (PMS) op een rijtje waren gezet. Psychiaters en psychologen van de universiteit van Toronto doorzochten hiervoor 47 studies waarin vrouwen gedurende hun menstruatiecyclus hun stemming dagelijks omschreven. Slechts in 7 onderzoeken rapporteerden vrouwen een slecht humeur in de periode voor de ongesteldheid. Ook bleek bij 40 procent van de deelneemsters helemaal geen relatie te bestaan tussen de cyclus en de stemming.
Hormoonschommelingen
Het onderzoek, dat gepubliceerd is in het blad Gender Medicine, maakt duidelijk dat er geen overduidelijk wetenschappelijk bewijs is voor het bestaan van PMS. Psycholoog en seksuoloog Harry van der Wiel, hoogleraar aan het Universitair Medisch Centrum Groningen, zegt tegen de Volkskrant dat er voor PMS geen sluitende diagnose bestaat. De aandoening heeft volgens hem deels met hormoonschommelingen te maken, maar ook met de beleving van de klachten. Daarnaast laat hij weten dat van de studies die zijn bestudeerd, de helft gebaseerd is op slechts één cyclus en dit te kort is om een patroon te kunnen ontdekken.
Waar hebben wij dan wel last van als onze stemming zo wisselt? Volgens van der Wiel kan het zijn, dat de vrouwen voorkennis hadden over het onderzoeksonderwerp en daarom elke kleine veranderingen hebben gerapporteerd. Er hoeft dan ook niet altijd wat aan de hand te zijn, maar het kan wel liggen aan depressiviteit van sommige vrouwen.