Weerstand verhogen door voeding

Eten & Drinken door vrouw vrouwblog


Het is alweer oktober en het herfstweer slaat weer toe. Kortom de komende maanden wordt het koud en nat. Om aan je weerstand te werken, is het belangrijk om goed te letten op wat je eet. Want als je op een paar dingen let, kun je je weerstand verhogen door voeding.

In de herfst en de winter is het buiten kouder en natter. Bovendien is er veel minder zonlicht, waardoor we minder vitamine D aanmaken. Ook blijven we vaker binnen, waardoor we minder frisse lucht binnenkrijgen. Door al die dingen bij elkaar gaat je weerstand snel achteruit. Daarom vind je hier tips om je weerstand te verhogen door voeding om zo de herfst goed te beginnen!

Vitamines

Vitamines zijn erg belangrijk voor je weerstand. Ze hebben bijvoorbeeld invloed op je bloedcellen, je stofwisseling en je immuunsysteem. Vooral vitamine A, B6, C, D en E zijn goed voor je. Om je weerstand een flinke boost te geven, moet je er dus voor zorgen dat je genoeg van deze vitamines binnenkrijgt. Deze zitten vooral in halvarine, aardappelen, sinaasappelen en eieren. Om een vitaminetekort eventueel aan te vullen, kun je ook nog vitaminepillen slikken.

Noten

In veel noten zit vitamine E. Deze vitamine is erg belangrijk voor je afweersysteem. Ook zit het mineraal selenium in noten. Dit mineraal zorgt ervoor dat virussen zich niet in je lichaam kunnen vermenigvuldigen. Belangrijk dus, als je niet ziek wilt worden! Als je niet van noten houdt, kun je dit mineraal ook binnenkrijgen met zilvervliesrijst, vis en eieren.

Watermeloen

Ook watermeloen bevat een stof die je immuunsysteem helpt, namelijk lycopeen. Deze stof beschermt je witte bloedlichaampjes, die ziektes bestrijden. In de winter is watermeloen natuurlijk niet zo makkelijk te krijgen, maar gelukkig zit lycopeen ook in tomaten. Sla daarom tomaten, tomatensoep en tomaten uit blik in.

Yoghurt

Op tv zie je veel reclames voorbijkomen over goede bacteriën in yoghurtdrankjes. Maar ook in gewone yoghurt zitten bacteriën die je spijsvertering helpen. Je darmen zijn heel erg belangrijk voor je weerstand en de bacteriën die hier komen bepalen of je weerstand verbetert of verslechtert. De goede bacteriën in yoghurt zorgen voor de productie van vitamine B en vitamine K. Bovendien zorgen ze ervoor dat stoffen beter opgenomen worden.

Water

In de zomer is het natuurlijk belangrijk om goed te drinken, vanwege de warmte. Maar in de winter droog je misschien nog wel sneller uit, doordat je vaak de verwarming aan hebt. In verwarmde ruimtes is de lucht meestal erg droog. Genoeg water drinken is belangrijk omdat anders je slijmvliezen uitdrogen. Je slijmvliezen zijn verantwoordelijk voor het tegenhouden van virussen en bacteriën, daarom is het ook belangrijk om in de winter genoeg water te drinken.