Vrouwen zijn gelukkiger in de liefde

Relatie door vrouw vrouwblog


De kans is zeer groot dat jij op dit moment gelukkiger bent dan je moeder toen zij jouw leeftijd had. Nederlandse vrouwen zijn vandaag de dag namelijk gelukkiger in de liefde dan 40 jaar geleden.

Uit een relatie- en liefdesonderzoek van VIVA onder 600 Nederlandse vrouwen is gebleken dat wij vrouwen gelukkiger zijn in de liefde en blijer zijn met onze relatie dan vroeger. Het blad kwam tot deze conclusies nadat zij de deelneemsters vroegen over hun relaties, seks, kinderen, werk en vrije tijd en deze uitkomsten vergleken met hetzelfde onderzoek uit 1972.

Zo waren vrouwen 40 jaar gelden een stuk minder gelukkig met hun relatie. In 1972 was iets meer dan de helft blij met haar relatie en nu is dat 72 procent. Misschien komt dit omdat de man in deze tijd minder te vertellen heeft. Vroeger zou driekwart van de dames thuis blijven als haar partner niet wilde dat ze zonder hem uitging. Anno nu zou maar een vijfde luisteren naar haar man.

Seks, trouwen en kinderen

Ook de leeftijd waarop we voor het eerst seks hebben is gedaald. In 1972 had minder dan 11 procent van de vrouwen seks voor haar 18e verjaardag, terwijl nu een ruime meerderheid al voor die leeftijd ontmaagd is. Daarnaast is ook het gebruik van anticonceptie enorm gestegen. In de jaren 70 werd dit door 39 procent van de vrouwen gebruikt en nu door 79 procent.

Tot slot werd aan de vrouwen gevraagd of zij willen trouwen en een gezin willen stichten. Hoewel beide onderwerpen nog altijd hoog op het verlanglijstje staan, zijn we er nu wel makkelijker over dan 40 jaar geleden. Zo vond toen 68 procent het een verschrikkelijk om ongetrouwd te blijven en nu geeft 40 procent aan het jammer te vinden, maar overkomelijk. Ook vond een derde toen haar leven niet compleet zonder huwelijk, nu ligt dat rond de 10 procent. Verder wilde 98 procent destijds graag kinderen, terwijl dat in 2012 gedaald is naar 86 procent.