Voedingstips tegen een hoge bloeddruk onder de loep

Eten & Drinken door vrouw vrouwblog


Als het aankomt op onze gezondheid, worden de tips en weetjes ons om de oren geslingerd. Zo ook over het voorkomen van een hoge bloeddruk. Verschillende voedingsmiddelen zouden je bloeddruk verlagen, maar klopt dit wel?

Dat roken, zout, alcohol en weinig beweging slecht is voor je bloeddruk weten we wel. Maar tegenwoordig hoor je ook dat je niet alleen zout, maar ook suiker moet vermijden, geen drop mag eten en dat bananen een goede invloed hebben op de bloeddruk. Maar wat is nou eigenlijk echt bewezen? Zijn deze tips voor een hoge bloeddruk fabeltjes of feiten?

Gebruik olijfolie

Een dagelijkse consumptie van olijfolie, zou je bloeddruk gemiddeld met zo’n 3 procent verlagen. Uit onderzoeken van World Health Organization is vast komen te staan dat er in olijfolie stoffen zitten, die je bloeddruk verlagen. Een Spaans onderzoek, dat in 2009 is gepubliceerd in het European Journal of Clinical Nutrition, spreekt dit echter tegen. De wetenschappers van deze studie hebben 4 jaar lang 8.594 mensen geobserveerd, die een bloeddruk verlagend mediterrane dieet volgden. Het onderzoek toonde aan dat de resultaten van het dieet erg afhankelijk waren van de hoeveel olijfolie die de mensen consumeerde. Mensen die veel olijfolie binnen kregen, hadden namelijk juist een hogere bloeddruk.

Olijfolie past, net als andere oliesoorten, binnen een gezond voedingspatroon. De Hartstichting is van mening dat de de consumptie van olijfolie je bloeddruk niet kan verlagen. “Het is niet overtuigend aangetoond dat olijfolie de bloeddruk verlaagt. Dit wordt derhalve niet door de Hartstichting uitgedragen,” laat Annemieke Herberigs van de Nederlandse Hartstichting weten.

Vermijd drop

Je hoort weleens dat het eten van drop een slechte invloed heeft op je bloeddruk. Zelfs zoete drop zou je bloeddruk verhogen. Dit is echter geen fabel, maar een feit. “Alle soorten drop bevatten natrium en een andere bloeddrukverhogende stof. Ook Engelse drop en andere zoete soorten. Deze bloeddrukverhogende stof heet glycyrrhizinezuur. Eet daarom niet te veel drop. Glycyrrhizinezuur zit ook in zoethoutthee. Drink daarom ook niet te veel zoethoutthee,” schrijft de Hartstichting op hun website.

Vermijd suiker

Volgens wetenschapper Harry Preuss, van Georgetown University, is suiker even slecht voor een hoge bloeddruk als zout. Zijn onderzoek is uitgevoerd onder 4.500 mensen, die meededen aan de National Health and Nutrition Examination Survey. Mensen die minstens 74 gram suiker per dag binnen kregen, hadden dubbel zoveel kans op een hoge bloeddruk. Minder suiker consumeren is een weg naar een verlaging van je bloeddruk, luidt de conclusie van een wetenschappelijk artikel van de American Heart Association. Maar de vraag is, klopt deze conclusie? Volgens de Hartstichting is dit niet waar. “Suiker heeft geen effect op de bloeddruk, zout wel degelijk,” melden zij.

Eet bananen

Wetenschappelijke studies hebben uitgewezen dat bananen goed zijn voor de bloeddruk. Bannen zouden de plaquevorming in je bloedvaten voorkomen. Het Amerikaanse Food and Drug Administration zou zelfs toestemming hebben gegeven dat banenmerken dit argument mogen gebruiken in hun advertenties. Maar heeft het echt nut om dagelijks een banaan te eten?

Volgens de Hartstichting zijn bananen bloeddrukverlagend omdat het vol zit met kalium. Het effect op de plaquevorming kan de Nederlandse Hartstichting niet bevestigen, want dat is bij hen onbekend. Dit betekent echter niet dat je elke dag zoveel mogelijk bananen moet eten. “De Hartstichting adviseert variatie in fruit en niet eenzijdig doorslaan naar de consumptie van 1 voedingsmiddel,” aldus de persvoorlichtster.