1 vleesvrije dag per week
Wil jij ook jouw steentje bijdragen aan een betere wereld? Dit kun je doen door 1 keer per week voor een vleesvrije dag te kiezen.
Bij veel gezinnen staat er elke dag van de week vlees op tafel terwijl je lichaam zoveel vlees eigenlijk niet nodig heeft. Als je wilt je bijdragen aan een groenere wereld en ook graag wat meer variatie in je eten wilt is 1 vleesvrije dag per week een goed alternatief.
Vlees is een erg belangrijk onderdeel van ons voedingspatroon en daar is in principe niets mis mee, omdat je lichaam deze voedingsstoffen nodig heeft. Wel eten mensen vaak meer vlees dan ze werkelijk nodig hebben. Vlees wordt de hele dag door gegeten, op brood, als tussendoortje, in een salade of bij de borrel en natuurlijk bestaat de avondmaaltijd bijna ook altijd uit vlees.
Voor het milieu zou het een stuk beter zijn als er wat minder vlees gegeten zou worden. Daarnaast heeft het geen negatieve invloed op je lichaam als je 1 maal per week dat stukje vlees vervangt voor iets anders.
Vleesvervangers
Toch kiezen veel mensen niet voor 1 vleesvrije dag per week, vaak vinden ze dit wel een goed idee maar weten niet wat ze ter vervanging moeten eten. Dat is erg jammer want in plaats van vlees zijn er genoeg andere opties die juist een lekkere variatie zijn op altijd maar dat eeuwige stukje vlees. Ook wordt er vaak, ten onrechte, gedacht dat vleesvervangers niet lekker zijn.
Vlees kun je vervangen door bijvoorbeeld een groenteburger of sojaproducten. Bekende sojaproducten zijn tofu en tempeh. Andere verantwoorde vleesvervangers zijn op basis van zuivel zoals Valess of schimmels zoals Quorn. Vleesvervangers bevatten in vergelijking met vlees minder verzadigde vetten en ook het cholesterolgehalte ligt lager. In tegenstelling tot vlees bevatten vegetarische producten ook voedingsvezels. Net als bij vlees kun je bij de vleesvervangers kiezen voor groente en aardappelen, pasta of rijst.