Veel voorkomende voedselallergieën

Eten & Drinken door vrouw vrouwblog


Veel mensen hebben last van een voedselallergie, de één in wat sterkere mate dan de ander maar vervelend blijft het altijd. Hieronder worden de meest voorkomende voedselallergie in Nederland besproken.

Een voedselallergie is een niet-normale reactie van je lichaam op bepaalde producten. Allergieën zijn niet goed te behandelen en de beste oplossing is voedsel mijden waarin stoffen zitten waar je allergisch voor bent. Melk, gluten, noten en pinda’s en weekdieren zijn voedselallergieën die veel voorkomen.

Melk

Een melkallergie komt in ons land het meest voor. Deze allergie is erg lastig omdat erg veel producten melk bevatten. Melk zit in alle zuivelproducten zoals kaas en yoghurt maar bijvoorbeeld ook in sommige soorten vegaburgers en natuurlijk in chocolade! Een melkallergie is er in verschillende soorten en maten. Veel mensen zijn allergisch voor de eiwitten in melk, maar het kan ook zijn dat je lactose-intolerant bent. Lactose-intolerant houdt in dat je niet tegen melksuikers kunt en hiervan diarree of buikkrampen krijgt.

Gluten

Bij een glutenallergie kun je geen producten eten als daar tarwe, rogge, haver en gerst in zitten. Producten die dit bevatten kunnen je dunne darm beschadigen met alle gevolgen van dien. Deze allergie kan zowel bij kinderen als volwassen ontstaan. Bij een glutenallergie mogen alleen glutenvrije producten gegeten worden, iemand met deze allergie moet daarom heel erg goed op zijn voedsel letten. Gelukkig hebben steeds meer supermarkten een schap met glutenvrije producten.

Noten en pinda’s

Mensen met deze allergie moeten erg voorzichtig zijn, zelfs het allerkleinste stukje noot of pinda kan al voor heftige reacties zorgen. Bij een allergische reactie kan de keel opzwellen en dit zorgt weer voor ademhalingsproblemen. Een lichtere reactie is huiduitslag. Mensen met deze allergie moeten altijd goed de etiketten van voedselproducten controleren. Wanneer er op de verpakking staat  ‘dit product is gemaakt in een fabriek waar ook noten worden verwerkt’ kan een persoon met een noten en pinda allergie dit product niet eten.

Weekdieren

Mensen met een weekdieren allergie krijgen last van een jeukende huid en opgezwollen lippen wanneer ze toch iets van weekdieren binnenkrijgen. Mossels, oesters en slakken behoren allemaal tot de weekdieren. Vissen echter niet, mensen met een weekdieren allergie kunnen zonder probleem een stuk zalm of haring eten.