Tips om betere moeder te worden

Familie door vrouw vrouwblog


Sommige moeders hebben het idee dat zij een minder goede moeder zijn dan anderen. Heb jij soms ook las van dit knagende gevoel? De volgende tips om een betere moeder te worden kunnen je dan misschien helpen.

Tegenwoordig zijn er tientallen boeken over hoe je een goede moeder wordt. Maar door alleen het lezen van dit soort boeken zul je echt niet ineens de perfecte moeder worden. Daar is actie voor nodig! Voer daarom deze tips om een betere moeder te worden uit en geleidelijk aan zul je waarschijnlijk vanzelf verschil merken.

Maak ontbijt

Het ontbijt is de meest belangrijke maaltijd van de dag. Zorg er daarom voor dat je kinderen goed ontbijten. En hoe kun je dit beter doen dan zelf een gezond ontbijt voor je kinderen te maken? Niet alleen zondags, maar in principe iedere dag.

Lach

Lachen is goed voor je, begin de dag met een lach en je zult merken dat je kinderen dat ook doen. Zo zorg je er onbewust voor dat je kinderen de dag vrolijk beginnen en waarschijnlijk houden ze dat dan de hele dag vast.

Uit school

Een kind geniet er ontzettend van als er iemand thuis op hem of haar wacht. Zorg er dan ook voor dat jij of je man er bent als je kind uit school komt. Natuurlijk is dat niet altijd te combineren met je werk en hoeft het ook niet iedere dag, maar zeker één of twee keer in de week zal prettig zijn voor je kinderen.

Vraag hoe hun dag was

Vraag aan je kind hoe zijn of haar dag was en luister dan ook echt. Doe op dat moment geen andere dingen maar geef je kind je oprechte aandacht en laat zien dat je er helemaal voor hem of haar bent.

Goede voorbeeld

Jij bent het voorbeeld voor je kinderen, dat besef je je misschien niet maar dat is wel zo. Ze zullen snel dingen overnemen die jij doet of zegt. Zorg er daarom voor dat je het goede voorbeeld geeft.

Huiswerk

Wanneer je kind vragen heeft over zijn of haar huiswerk, probeer daar dan mee te helpen. Probeer de vragen te beantwoorden op een manier die het kind snapt. Als dat de eerste keer niet het geval is, leg het dan rustig nog een keer uit tot je kind het wel begrijpt.

Tijd samen

Natuurlijk is het gezellig als er andere kinderen of vrienden in de buurt zijn, maar maak ook tijd voor elkaar waarbij er niemand anders dan jouw gezin is. Ga spelletjes doen, een dagje weg of kruip gewoon voor de televisie. Als je maar bij elkaar bent, is eigenlijk alles goed.

Diner

Kook voor je gezin, dit is een stuk gezonder dan afhaal- of kant en klaarmaaltijden en eet ook samen aan één tafel. Bespreek jullie dag of andere dingen, het maakt niet uit waar het over gaat als je maar laat merken dat jullie het eigenlijk overal over kunnen hebben.

Boos worden

Het is niet zo dat je nooit boos mag worden, maar probeer wel te bedenken waarom je boos bent. Is het echt om iets wat je kind gedaan heeft of is het meer om de spanningen op je werk, een ruzie met een vriendin of met je man? Wanneer dat het geval is, hou je dan in en reageer dat vooral niet op je kind af.

Het belangrijkste is natuurlijk om er voor te zorgen dat je kinderen zich veilig bij jou voelen. Dat ze het idee hebben dat je er altijd voor ze bent en dat ze alles bij je kwijt kunnen. De perfecte moeder bestaat niet, dus leg de lat niet al te hoog voor jezelf!