Slapen op linkerzijde verkleint kans op miskraam

Familie door vrouw vrouwblog


Tijdens de laatste maanden van een zwangerschap kun je beter op je linkerzijde slapen dan op je rechterzijde of rug. Dit zou namelijk de kans op een miskraam verkleinen.

Vrouwen die in de laatste 3 maanden van de zwangerschap niet op hun linkerzijde slapen hebben tweemaal zoveel kans op een miskraam. Tot deze conclusie zijn onderzoekers van de universiteit van Auckland in Nieuw-Zeeland gekomen. Zij bestudeerde het slaapgedrag van 450 zwangere vrouwen.

Volgens de onderzoekers hadden vrouwen die op hun linkerkant sliepen 1,96 procent kans op het krijgen van een miskraam. Zwangere vrouwen die in een andere positie sliepen, hadden 3,93 procent kans op een miskraam.

De reden voor een verhoogde kans op een miskraam, wordt volgens de onderzoekers veroorzaakt door de bloedtoevoer. Het slapen op de rug of rechterzijde zou de bloedtoevoer naar de baby in de baarmoeder belemmeren. Toch zou het nu nog te vroeg zijn om nieuwe richtlijnen vast te stellen voor het slaapgedrag tijdens de zwangerschap. Hiervoor zou eerst een uitgebreider onderzoek moeten plaatsvinden.