Signalen dat je kind een eetprobleem ontwikkeld

Familie door vrouw vrouwblog


Eetstoornissen komen helaas steeds vaker voor onder kinderen. Daarom vind je hier een aantal signalen waarin je een beginnend eetprobleem aan kunt herkennen.

Een eetprobleem op tijd herkennen is vaak erg moeilijk. Kinderen weten dit meestal goed te verbergen of ontkennen dat er iets aan de hand is. Daarom vind je hier een aantal tips waardoor je een eetprobleem op tijd kunt herkennen, zodat je eerder in staat bent je kind de juiste hulp en verzorging te bieden.

Eten

Het eerste signaal waaraan je een eetprobleem kunt herkennen is het eetgedrag en patroon van je kind. Houd kinderen die regelmatig maaltijden overslaan goed in de gaten. Vaak gaat dit samen met verschillende smoezen zoals geen honger hebben of op school al hebben gegeten. Stel in dat geval voor dat ze een wat kleinere portie krijgen, maar deze wel met de rest van het gezin aan tafel opeten.

Daarnaast kun je letten op de hoeveelheid eten, overal waar te voor staat is niet goed. Houd een kind dat teveel of te weinig eet in de gaten en let ook op de tijden wanneer er gegeten wordt en met wie. Een kind wat niet samen met anderen wil eten, maar liever op een ander tijdstip alleen eet is zorgwekkend. Ook kinderen die meteen na het eten van tafel verdwijnen, verdienen wat extra aandacht. Zo kan het gebeuren dat ze eten hamsteren om dit later weg te gooien of naar de wc gaan om over te geven. Wees naast de vaste maaltijden ook alert op verdwenen voedsel of verpakkingen die opeens leeg zijn.

Kinderen die wel eten, maar opvallend veel bezig zijn met eten, afvallen en calorieëntellen vallen vaak ook in de risicogroep. Als je kind graag wilt afvallen, en hier is reden toe, schakel dan de hulp van een diëtist in. Een diëtist helpt om een verantwoord dieet samen te stellen voor je zoon of dochter.

Gedrag

Niet alleen op het gebied van eten kun je signalen oppikken over een mogelijk eetprobleem, ook het gedrag van je kind zelf kan daarop wijzen. Zo is het nooit goed als je kind voortdurend met zijn of haar uiterlijk bezig is door constant voor de spiegel of op de weegschaal te staan. Ook een kind wat een laag zelfbeeld of gebrek aan zelfvertrouwen heeft verdiend wat extra belangstelling.

Sporten is gezond en er is absoluut niks mis mee alleen wel als het overmatig en vaak individueel gebeurt. Daarnaast kunnen kinderen die extreem prestatiegericht of perfectionistisch gedrag vertonen gevoeliger zijn voor eetproblemen. Soms slaan ze in dit gedrag door en willen over werkelijk alles de controle houden, zo ook hun eetpatroon.

Lichamelijk

Als laatst zijn er ook nog lichamelijke signalen die duiden op een eetprobleem. Allereerst is het nooit gezond als je kind in een korte tijd veel afvalt of juist aankomt, wees hier alert op. Ook van vage klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid of buikpijn kunnen wijzen op een ongezond eetpatroon, net als gebitsproblemen, onrustig of moeilijk in slaap komen en het vaak koud hebben.

Kortom, als je een eetprobleem op tijd wilt herkennen doe je er goed aan op het eetpatroon, gedrag en lichamelijke kenmerken van je kind te letten. Probeer als je iets afwijkends opmerkt hierover in gesprek te gaan met je kind of schakel de hulp van een professional in.