Recept voor appelbeignets
Oliebollen worden eigenlijk altijd met Oud & Nieuw gegeten, maar daarnaast zijn appelbeignets in deze tijd van het jaar ook erg populair. Je kunt ze gewoon bij de bakker of supermarkt kopen, maar zelfgemaakte appelbeignets zijn natuurlijk nog lekkerder!
Doordat je de appel eerst zelf marineert in een mengsel van suiker en kaneel, hebben jouw appelbeignets meer smaak dan die van de supermarkt of bakker. Met dit recept maak je zelf heel eenvoudig 20 à 25 appelbeignets.
Benodigdheden:
- 5-6 appels
- 50 gram fijne tafelsuiker
- 200 gram bloem
- 1 eetlepel gemalen kaneel
- 2 eieren
- 1 eetlepel kristalsuiker
- 1 ½ deciliter volle melk
- 1 ¼ deciliter bier of spuitwater
- Poedersuiker
- Frituurolie
- Zeef
- Frituurpan
Bereidingswijze:
Maak de appels schoon en schil ze, haal daarna met een appelboor het klokhuis eruit. Vervolgens snij je de appel in plakjes van ongeveer 1 ½ cm. Meng de tafelsuiker met het kaneel en wrijf de appelplakjes er doorheen. Laat de suiker en het kaneel ongeveer twee uur in de appel trekken in de koelkast.
De bloem zeef je in een grote kom en vervolgens maak je een kuiltje in de bloem. Je splitst een ei en de eierdooier voeg je in het kuiltje bij de bloem. Tik het tweede ei in tweeën en voeg de inhoud vervolgens in zijn geheel bij het andere ei en de bloem. Hierna voeg je nog de kristalsuiker en een snufje zout toe aan het mengsel.
Roer vervolgens de melk in gedeeltes door het mengsel heen totdat er een glad beslag ontstaat. Laat dit beslag weer een uur rusten en roer vlak voordat je het gaat gebruiken het spuitwater of het bier er doorheen. Verwarm de olie ondertussen voor tot 175 graden C.
Het eiwit van het gesplitste ei klop je stijf en spatel deze vervolgens ook door het beslag. Dan haal je de appelplakken door het beslag, waarna je ze kunt frituren. Bak de appelbeignets in ongeveer 3 à 4 minuten krokant en bruin. Natuurlijk af en toe omdraaien!
Voordat je de appelbeignets serveert, bestrooi je ze met poedersuiker.