Pakistaanse familie weigert verkrachte dochter te vermoorden

Familie door vrouw vrouwblog


In Pakistan komt eerwraak na een verkrachting heel vaak voor. Toch weigert een Pakistaanse familie hun verkrachte dochter te vermoorden, waardoor hun levens ernstig in gevaar zijn.

De Pakistaanse familie Soomro weigert hun verkrachte 17-jarige dochter Kainat te vermoorden. In plaats van eerwraak willen Kainat en haar ouders niets liever dan dat de verkrachters veroordeeld worden. Helaas heeft dit juridische gevecht er alleen voor gezorgd dat heel de familie nu continu in angst leeft om vermoord te worden.

Groepsverkrachting

Kainat was 13 jaar toen zij in 2007 in het dorpje Mehar een winkel binnenliep om een cadeautje voor haar nichtje te kopen. Terwijl het meisje naar de spullen stond te kijken, drukte een man een zakdoek tegen haar neus en werd ze bedwelmd. Volgens Kainat werd ze hierna een aantal dagen gevangen gehouden en door 4 mannen meerdere malen verkracht.

Na een paar dagen wist Kainat te ontsnappen, maar eenmaal thuis werd het meisje door haar stamleider kari verklaard. Dit houdt in dat zij haar maagdelijkheid voor het huwelijk heeft verloren en daarom vermoord moet worden. Ondanks alle druk weigerde de familie om Kainat te vermoorden.

Continu in gevaar

Omdat Kainat na haar verkrachting niet is vermoord, moest de familie om hun levens in veiligheid te stellen verhuizen naar een andere plek. Maar ook in hun nieuwe woning zijn ze niet veilig. Hun huis is al meerdere keren aangevallen en ze zijn nu ook afhankelijk van giften om eten te kunnen kopen.

Ondanks dat Kainat en haar familie alles hebben opgeofferd om de daders te veroordelen, levert dit gevecht hoogstwaarschijnlijk niets op. Zo werd de vader van het meisje door de politie weggestuurd toen hij aangifte van de verkrachting kwam doen.

Daarnaast heeft een lokale rechter Kainat al in het ongelijk gesteld. Dit omdat er geen bewijs van de verkrachting is. De Pakistaanse politie neemt slachtoffers meestal niet serieus en hierdoor laten zij geen testen uitvoeren om te achterhalen wat er gebeurd is. Hierdoor wordt het Kainats woord tegen dat van de verdachten en dat is volgens de rechter niet genoeg. Toch geeft Kainat de strijd niet op en blijft ze vechten totdat haar zaak voor de Supreme Court of Pakistan verschijnt.

Eerwraak in Pakistan

Volgens Abdul Hai van de Human Rights Commission in Pakistan is eerwraak na verkrachting eerder regel dan een uitzondering in Pakistan. Uit een recent rapport blijkt dat in 2009 46 procent van de vermoorde vrouwen is vermoord uit eerwraak. Dit zou neerkomen op 647 slachtoffers, maar volgens Hai ligt dit aantal vele malen hoger omdat eerwraak meestal wordt afgedaan als zelfmoord. Hai vindt dan ook dat Kainat zich gelukkig mag prijzen met haar familie. Want de meeste ouders besluiten om hun dochter na een verkrachting te vermoorden.