Ouders langs de lijn

Familie door vrouw vrouwblog


Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat veel ouders zich misdragen langs de lijn van sportwedstrijden. Natuurlijk is het goed om je kind aan te moedigen, maar wat als je daarin doorslaat? Hier een aantal tips voor ouders langs de lijn.

Het gedrag van ouders heeft invloed op het spelplezier van de kinderen. Het zal niet de eerste keer zijn dat een kind huilend het veld verlaat omdat papa of mama maar goedbedoelde adviezen blijft schreeuwen die kindlief niet kan waarmaken. Wanneer je de volgende keer weer langs de lijn staat houd onderstaande punten dan in je achterhoofd.

Plezier op nummer 1

Mensen sporten niet alleen om in conditie te blijven maar ook omdat het ontspannend en leuk is, dit geldt ook voor kinderen. Realiseer je dat ze in de eerste plaatst sporten voor hun plezier en dat dit voor goede prestaties gaat. Push ze niet teveel en wordt niet boos of teleurgesteld als ze een keertje niet winnen. Het allerbelangrijkste is dat je jouw kind zijn of haar sport zelf laat beleven. Wanneer hij of zij niet zo competitief is ingesteld en alleen maar sport voor de ontspanning en plezier accepteer dat dan. Het is leuk als het team van je kind wint maar plezier staat op nummer 1.

Een andere belangrijke regel langs de lijn is dat je er bent om je kind aan te moedigen, niet te coachen. Probeer daarom niet de taak van de coach over te nemen door je te bemoeien met bijvoorbeeld de opstelling. Wil je jezelf helemaal van je goede kant laten zien langs de lijn moedig dan niet alleen je eigen kind aan maar ook die van anderen. Bedenk dat het een teamsport is en dat jouw kind ook afhankelijk is van de prestaties van andere kinderen. Ben je toch soms te overenthousiast realiseer je dan dat je jouw kind hiermee in verlegenheid brengt. Wat moeten zijn vriendjes en ouders wel niet denken van die schreeuwende dame langs de lijn?

Voorbeeldfunctie

Als ouder dien je als voorbeeld voor je kinderen, gedraag je hier dan ook naar. Wanneer jij je te enthousiast gedraagt langs de lijn en alles beter lijkt te weten dan de coach zal je kind dit gedrag overnemen wanneer hij of zij bijvoorbeeld naar de sportwedstrijd van een broertje of zusje gaat kijken. Wanneer jij je zelf netjes gedraagt langs de lijn is die niet alleen een voorbeeld voor je eigen kind, maar ook voor anderen ouders.