Oud en Nieuw tradities in andere landen
In Nederland vieren we Oud en Nieuw met vuurwerk, oliebollen, champagne en voor de liefhebbers een Nieuwjaarsduik. Maar hoe zit het eigenlijk met Oud en Nieuw tradities in andere landen?
In andere landen vieren ze Oud en Nieuw soms op een heel andere datum, zoals in China. Maar ze hebben ook allemaal leuke Oud en Nieuw tradities! Niet alleen op het gebied van eten en drinken, maar ook wat kleding en schoonmaken betreft.
Ondergoed
In sommige landen is het traditie om het nieuwe jaar in te gaan met een nieuwe onderbroek. Bijvoorbeeld in Brazilië en Mexico. Hier wordt het liefst felgekleurd ondergoed gedragen, waarbij elke kleur een andere betekenis heeft. Zo staan rood en roze voor passie en liefde, maar zorgt een blauw exemplaar juist voor gezondheid in het nieuwe jaar. In Chili denken ze heel anders over de kleur van de liefde, hier schijn je juist een gele onderbroek te moeten dragen.
Tin
Een Oud en Nieuw traditie uit Scandinavië is het smelten van tin. Het tin wordt gesmolten en daarna wordt het in de sneeuw of in koud water weer hard. Door te kijken naar de vorm van het tin en de schaduw die het veroorzaakt in kaarslicht, bepalen ze bijvoorbeeld in Finland wat voor goeds het jaar brengt. Als je tinnen voorwerp barst tijdens het afkoelen, wijst dit op grote problemen.
Muntje
In veel landen bestaan er tradities met een muntje in voedsel. Er wordt een taart of een brood gebakken met een muntje erin, waarna het hoofd van het gezin deze in stukken snijdt. Degene die het muntje heeft, kan uitkijken naar een heel gelukkig jaar. Deze traditie vinden we onder andere in Griekenland.
Nieuwjaarsduik
De Nieuwjaarsduik is niet alleen een traditie in Nederland, ook in Canada gaan ze op de eerste dag van het nieuwe jaar het water in. Daar doen ze het alleen niet voor Unox soep, ze geloven er namelijk dat het beginnen van het nieuwe jaar als een ijsbeer geluk brengt.
Op reis
In Equador en Peru bestaat er een traditie voor mensen die in het nieuwe jaar graag op reis willen. Zij lopen tijdens de jaarwisseling rond met een koffer op straat. Deze traditie zou ervoor zorgen dat je de koffer in het nieuwe jaar ook daadwerkelijk nodig zult hebben voor een reis.