Moet roken tijdens de zwangerschap harder worden aangepakt?
Hoewel we allemaal weten dat roken tijdens een zwangerschap slecht is, zijn er nog altijd toekomstige moeders die het doen. Daarom gaan verloskundige en gynaecoloog zwangere vrouwen die roken voortaan harder aanpakken.
Het Trimbos-instituut heeft, in samenwerking met gynaecologen en verloskundigen in het ziekenhuis, een anti-rookbeleid opgesteld. Dit protocol helpt aanstaande moeders en hun partner blijvend te laten stoppen. De rokers krijgen, zowel tijdens de zwangerschap als na de geboorte, enkele sessies van 15 minuten waarin uitleg gegeven wordt over de gevolgen van roken voor het kindje. Daarnaast krijgen ze ook begeleiding bij het stoppen en krijgen ze hulpmiddelen aangeboden.
Roken tijdens de zwangerschap is vooral bij lager opgeleiden een groot probleem. 1 op de 7 laag opgeleide vrouwen steekt gedurende haar zwangerschap nog dagelijks sigaretten op. Vaak beseffen deze vrouwen niet hoe groot de risico’s zijn voor hun baby, laat Sanne de Josselin de Jong van Trimbos weten aan het AD.
11.000 baby’s blootgesteld aan de gevaren van roken
In Nederland worden jaarlijks minstens 11.000 kinderen tijdens de zwangerschap blootgesteld aan de gevaren van roken. Deze variëren van buitenbaarmoederlijke zwangerschap en vroeggeboorte tot wiegendood en groeiachterstand. Als geen enkele toekomstige moeder meer een sigaret zou opsteken, zou het aantal baby’s dat rond de geboorte overlijdt met 10 procent afnemen.