9 manieren om je kind gezonder te laten eten

Familie door vrouw vrouwblog

kind gezonder eten 01

Voor de ontwikkeling van je kind is gezonde voeding ontzettend belangrijk. Helaas is dit meestal makkelijker gezegd dan gedaan. Want laten we eerlijk zijn, de meeste kinderen zijn kieskeurige eters. Wil je dat bloemkool en tomaten er net zo makkelijk ingaan als patat en pannenkoeken? Dan kunnen de onderstaande tips je daarbij helpen.

  1. Wees een goed rolmodel

    Als jij en je partner allebei fulltime werken is het soms lastig om met het hele gezin te eten. Probeer het toch zo vaak mogelijk. Dit is namelijk het perfecte moment om in te spelen om het kopieergedrag van je kind. Als ze jou nieuwe dingen zien proberen en horen zeggen dat het lekker is, zullen ze het ook eerder proberen.

  2. Begin de ochtend goed

    Goed eten begint al bij het ontbijt. Een lekker en voedzaam ontbijt levert energie, vitamines en mineralen op. Geef je kindje bijvoorbeeld een glas melk en een boterham met kipfilet, komkommer en Blue Band Goede Start! Deze halvarine bevat naast vitamine A, D en E en essentiële vetten, die belangrijk zijn voor de groei en ontwikkeling van kinderen, ook vitamine B1, B2, B6 en B12 en extra calcium.

  3. Complimenteer goed eetgedrag

    Kleine kinderen kunnen overweldigd raken door een bord vol met eten. Geef hun daarom kleine porties. Als je kind het op heeft, complimenteer hem en schap nog een beetje op. Ook is het belangrijk om je kind te complimenteren als hij een hapje neemt van iets dat hij als moeilijk eten beschouwt. Hierbij is het belangrijk dat je echt stilstaat bij de prestatie en het niet beantwoord met: "goed zo en nu de rest van je bord." Dat ene hapje was immers al een echte prestatie!

  4. Maak het leuk

    Hoe creatiever het eten op hun bordje eruit ziet, hoe groter de kans is dat kinderen het willen proberen. Met koekjesvormen kun je fruit, groenten en brood in verschillende vormpjes snijden. Om het nog aantrekkelijker te maken kun je ook spelen met kleuren en namen. Want wat dacht je van baby boompjes of dinosaurus eten in plaats van broccoli?
    kind gezonder eten 02

  5. Verhul de groenten

    Hoeveel trucjes je ook probeert, soms blijven kinderen gewoon weigeren om gezonde dingen te eten. Als dat het geval is, wordt het tijd voor de vermommingstruc. Je combineert iets wat ze zeggen niet te lusten met ander eten waardoor het niet opvalt. Een eenvoudige manier is het 'vieze' eten bijvoorbeeld toe te voegen aan de pastasaus.

  6. Zorg voor regelmaat

    Zorg voor een dagelijkse routine die bestaat uit 3 maaltijden en 2 à 3 snacks. Laat je kindje ‘s avonds mee-eten met wat er op tafel staat en kies overdag voor gezonde opties. Brood met Blue Band Halvarine is bijvoorbeeld een verstandige keuze. In margarineproducten zitten vitamines en essentiële vetten die belangrijk zijn voor de groei en ontwikkeling van kinderen. Het menselijk lichaam maakt deze essentiële vetzuren en vitamines niet aan, waardoor we deze door middel van voeding moeten binnenkrijgen.

    Als onderdeel van een gevarieerde voeding en gezonde leefstijl, leveren 4 besmeerde boterhammen met Blue Band (20g) per dag een belangrijke bijdrage aan de hoeveelheid essentiële vetten die nodig zijn voor de groei en ontwikkeling van kinderen. De benodigde dagelijkse inname is 2g alfa-linoleenzuur en 10g linolzuur.

  7. Laat kinderen meehelpen

    Als je kinderen betrekt bij het kiezen of bereiden van een maaltijd raken ze meer geïnteresseerd in het eten. Neem je kleuter mee naar de supermarkt en laat hem iets uitkiezen of als je oogappel oud genoeg is laat hem de groente wassen, snijden en mengen tot een salade. Dit zorgt voor een positief gevoel waardoor je kind het eerder opeet als het op zijn bord ligt.

  8. Gebruik eten niet als een beloning

    Laat uitspraken als: "als je dit op heb, mag je een toetje" achterwegen. Beloon goed eetgedrag niet met voedsel, maar met leuke dingen zoals een spelletje spellen, een sticker of iets anders. Als je jonge kinderen beloont voor hun eetgedrag, maak je de koppeling tussen eten en iets goed doen. waardoor ze op langere termijn eetproblemen kunnen ontwikkelen.

  9. Beperk junkfood, maar sta iets lekkers soms toe

    Onthoud jij en niet je kinderen bepalen welk voedsel het huis in komt. Als chips, koekjes en snoepjes in de kast worden vervangen door gezonde snacks hebben ze niets te kiezen. Natuurlijk kun je zo nu en dan iets lekkers toestaan. Want bij een uitje naar de bioscoop hoort nu eenmaal popcorn en op zondag is het heel gezellig om met zijn allen een taart te maken.

Lees hier meer over essentiële vetten, vitamines en gezonde voeding