Manieren om kinderen te helpen met hun huiswerk

Familie door vrouw vrouwblog


Veel kinderen hebben moeite met het huiswerk dat zij meekrijgen vanuit school. Als ouder weet jij ook niet altijd hoe je het gemakkelijker voor hen kan maken. Daarom zijn hier een aantal manieren om kinderen te helpen met hun huiswerk.

Huiswerk is niet altijd even gemakkelijk en zeker niet leuk. Veel kinderen hebben er dan ook moeite mee. Jij wilt natuurlijk dat jouw kinderen goede resultaten behalen, maar weet niet hoe jij hier zelf een bijdrage aan kan leveren. Nu is het zo dat jij het waarschijnlijk niet leuker kan maken, maar wel makkelijker. Er zijn namelijk een aantal manieren om jouw kinderen te helpen met hun huiswerk. Welke dat zijn, lees je hieronder.

Toon belangstelling

Een van de manieren om jouw kinderen te stimuleren, is door belangstelling te tonen. Vraag naar de opdrachten die zij vanuit school hebben meegekregen. Ook kun je bijvoorbeeld de toetsen die zij de komende weken hebben op een whiteboard of kalander noteren. Op deze manier blijf je betrokken en dat zal jouw kinderen motiveren. Verder is het leuk om, wanneer zij naar de middelbare school gaan, samen met hen schoolagenda’s uit te zoeken. Zo geef jij jouw kinderen de kans om ook voor henzelf het huiswerk goed bij te houden.

Een goede plek

Het is erg belangrijk dat kinderen een goede plek hebben om huiswerk te maken. Je zou zelfs een ruimte kunnen indelen die alleen daarvoor bestemd is. Geef jouw kinderen een bureau met alle benodigdheden om goed te kunnen werken, denk bijvoorbeeld aan pennen en stiften. Ook goede verlichting is erg belangrijk, mocht er ’s avonds nog wat gedaan moeten worden. Op deze manier laat jij als ouder zien hoe belangrijk het is dat huiswerk gemaakt wordt, want er is ten slotte een speciale plek voor.

Geen afleiding

Zorg dat er geen afleiding in de buurt is, zodat jouw kinderen in alle rust huiswerk kunnen maken. Geluiden van de televisie, mobiletelefoons en andere apparaten zorgen ervoor dat het voor kinderen moeilijk wordt om hen te concentreren. Wel kan muziek, wanneer deze niet te hard staat, juist een stimulerende werking hebben. Kijk daarom wat voor jouw kinderen het beste werkt. Als zij bijvoorbeeld gewoon netjes hun huiswerk maken, terwijl zij hun mobiletelefoon in de buurt hebben, is er niets aan de hand. Is dit niet het geval, dan kun je deze misschien beter voor hen bewaren tot zij klaar zijn met hun opdrachten.

Een vaste tijd

Bepaal een vaste tijd waarop huiswerk wordt gemaakt. Op deze manier wordt het maken van huiswerk op een bepaald tijdstip een gewoonte. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de kinderen na school even wat lekkers te geven en hen daarna aan het huiswerk te zetten. Houdt er wel rekening mee dat het een tijdstip is dat jou ook goed uitkomt, zodat jij er bent wanneer zij vragen hebben.

Hen overhoren

Hebben jouw kinderen binnenkort een belangrijke toets en wil jij er zeker van zijn dat er goede resultaten worden behaald? Dan is het misschien een goed idee om hen te overhoren. Op deze manier kom je erachter wat jouw kind al weet en wat nog herhaald moet worden.

Niet hun huiswerk maken

Het is misschien verleidelijk, maar toch is het niet de bedoeling dat jij hun huiswerk maakt. Natuurlijk is het vervelend als jouw kinderen er zelf niet uitkomen, maar dit betekent niet dat jij gelijk hun opdrachten moet overnemen. Laat hun meedenken over het antwoord, wanneer zij vragen om jouw hulp. Het heeft namelijk geen zin als jij alle antwoorden voorzegt, want zij moeten uiteindelijk zelf de toets maken.

Hen belonen

Hard werken wordt beloond en dat is iets wat jij jouw kinderen moet leren. Het maken van huiswerk is belangrijk, maar niet altijd even leuk. Er mag daarom best wat tegenover staan, wanneer er goede resultaten behaald worden. Hen belonen kan natuurlijk op verschillende manieren. Is jouw dochter bijvoorbeeld erg goed in Engels en haalt zij daarom een hoog cijfer, dan kan een simpele “goed gedaan!” al genoeg zijn. Haalt ze echter goed resultaat voor een vak waar zij veel moeite mee heeft, dan is het natuurlijk een veel grotere beloning waard.

Extra hulp

Hebben jouw kinderen echt veel moeite met hun huiswerk, dan is het waarschijnlijk verstandig om extra hulp te zoeken. Het kan namelijk best zo zijn dat jij soms geen tijd hebt of het zelf ook niet weet. Je kunt bijvoorbeeld op zoek gaan naar iemand die bijles kan geven. Vaak weet de leraar of lerares van een bepaald vak wel iemand die kan helpen. Ook is er op sommige scholen een speciale huiswerkklas, waar de kinderen na schooltijd rustig kunnen leren en terecht kunnen met hun vragen.