Ikea verwijdert vrouwen uit catalogus Saudi-Arabië

Nieuws door vrouw vrouwblog


In Zweden is flinke ophef ontstaan over de nieuwe Ikea woongids voor Saudi-Arabië. In de speciale versie van de catalogus zijn namelijk alle afbeeldingen van vrouwen verwijderd.

Met de bewerkte foto’s zou Ikea tegemoet willen komen aan de strenge eisen die in Saudi-Arabië gelden voor het afbeelden van dames. Om deze reden heeft het bedrijf in de catalogus 2013 alle vrouwen verwijderd met Photoshop. Zo is in de Zweedse versie een gezin bestaande uit vader, moeder en kinderen in de badkamer te zien en staan in de Saudische gids alleen nog de man met kinderen op de foto. Daarnaast verwijderde Ikea ook nog een foto van een vrouwelijk designer die heeft meegewerkt aan een meubellijn.

De actie van Ikea wordt niet in dank afgenomen door de Zweedse minister van handel Ewa Björling. Zo vertelt zij aan de Metro Newspaper dat de bewerkte foto’s een voorbeeld zijn van hoe slecht het in Saudi-Arabië is gesteld met gelijke rechten. Volgens haar is het onmogelijk om vrouwen uit de realiteit te verwijderen.

Gedragscode

Een woordvoerder van Ikea in Zweden verklaarde tegenover het Duitse persbureau DPA dat het bedrijf een duidelijke gedragscode heeft, waarin mannen en vrouwen gelijkwaardig zijn. De Saudische catalogus zou zijn bewerkt door de lokale divisie van het bedrijf.