Gazpacho specialiteit van Spanje
Gazpacho is een Spaanse soep van verschillende groenten, die koud geserveerd wordt. Het is misschien iets anders dan je gewend bent, maar met die warme dagen in aantocht is de gazpacho zeker een aanrader.
Als de temperaturen hoog oplopen in de zomer, dan is het vrij logisch dat je niet zit te wachten op warme soep. Maar van een kom gazpacho zal het zweet je niet uitbreken, want deze wordt namelijk koud gegeten. De soep is ontzettend gezond en tevens zeer eenvoudig te maken.
Ingrediënten gazpacho
• 900 gram rijpe tomaten
• 1 komkommer
• 1 rode paprika
• 1 groene paprika
• 2 tenen knoflook
• 4 sneden oud witbrood, zonder korsten
• 25 milliliter olijfolie
• 4 eetlepels sherry- of witte wijnazijn
• 500 milliliter koud water
• Zout en peper
Bereiding
Begin met het wassen van de tomaten, paprika's en het schillen van de komkommer. Ontdoe de paprika's van zijn zaadlijsten en pel de ui en knoflooktenen. Snijd vervolgens alle groenten en sneden brood in stukken en maal deze samen met de olijfolie en sherry- of witte wijnazijn tot moes, in een keukenmachine of met een blender.
Als er een glad mengsel is ontstaan, voeg je de helft van het water eraan toe. Dan druk je de gazpacho door een zeef, zodat schilletjes en andere harde stukje achterblijven. Vervolgens doe je de rest van het water bij de gezeefde soep en voeg je er naar eigen smaak een snufje zout en peper aan toe.
Je kunt de gazpacho met niets erin serveren, maar je kunt er ook croutons of stukjes paprika en kommer bij doen. Als je houdt van pittigheid, zou je er ook wat sambal of tabasco aan kunnen toevoegen. En met wat stukjes mozzarella erin, maak je er helemaal een feestelijke soep van. De gazpacho leent zich trouwens uitstekend voor een zomerse lunch of picknick, met lekkere broodjes erbij.