13 dingen die je echt niet meer tegen je kind moet zeggen

Familie door vrouw vrouwblog

Niet moet zeggen tegen kind
In momenten van woede en frustratie hebben we de neiging om dingen tegen onze kinderen te zeggen zonder na te denken over de gevolgen. Er zijn opmerkingen waarom ze moeten lachen en anderen kunnen kinderen juist aan het huilen maken, zorgen voor een lage eigenwaarde en zelfs de relatie met een ouder verpesten. Hieronder staan dan ook dingen die je niet meer moet zeggen tegen je kind. Want ook al bedoel je het eigenlijk niet zo, jouw woorden kunnen veel pijn doen.

  1. Waarom ben je niet meer zoals …?

    Als je tegen een kind zegt dat hij slechter is dan zijn broer, zus of iemand anders zorgt dat voor een slecht gevoel en een lage eigenwaarde. In plaats van zo’n opmerking te maken moet je van elk kind zijn unieke kracht vieren.

  2. Omdat ik het zeg!

    Dit is een cliché dat we moeten begraven en om goede reden. Want zonder uitleg ziet jouw kind echt geen reden om het gedrag of de actie waarvoor jij een berisping geeft te stoppen.

  3. Er is niets aan de hand!

    Voor ons is een kleine schaafwond niets, maar voor een kind kan het de meest pijnlijke ervaring in de wereld zijn. Troost ze op zo’n moment, maar maak het probleem ook niet groter dan het is.

  4. Kom maar, ik doe het wel!

    Als ouder wil je graag controle hebben over de projecten van je kind variërend van schoolopdrachten tot het smeren van boterhammen. Natuurlijk bedoel je het goed alleen op deze manier zullen ze nooit leren, of willen leren, om het zelf te doen.

  5. Ik beloof het!

    Als je een belofte breekt naar je kind, zorg je ervoor dat zijn vertrouwen in jou beschadigd wordt. Als het gaat om grote kwesties zeg dan: "Ik zal het proberen" in plaats van "Ik beloof het".

  6. Ik haat jou ook!

    Op een bepaald moment zal jouw kind een keer zeggen dat hij een hekel aan jou heeft. In plaats van hetzelfde terug te zeggen, ja sommige ouders doen dat echt, reageer je met: "Ik zal altijd van jou houden".

  7. Wacht maar tot je … thuiskomt!

    Er zijn twee dingen mis met deze opmerking. Eén het lijkt nu net alsof je kinderen pas later gestraft worden, wat er voor kan zorgen dat ze zich nog erger gaan misdragen. En twee, het impliceert dat jij geen controle hebt over de situatie.

  8. Er is geen reden om bang te zijn!

    Je kind vertellen dat hij niet bang hoeft te zijn verandert niets aan het feit dat hij bang is. In plaats daarvan kun je beter samen praten over zijn angst en hem proberen te helpen het te overwinnen.

  9. Weet je zeker dat je dat wilt eten?

    Er zijn betere manieren om met je kinderen te praten over gezonde voeding en lichaamsbeweging dan met bevooroordeeld commentaar. Jouw woordkeuze kan het verschil zijn tussen het ontwikkelen van problemen of juist vertrouwen in hun lichaam.

  10. Ik hoop dat je zulke kinderen krijgt net zoals jij!

    Hoewel elke ouder begrijpt wat deze opmerking betekent, kunnen kinderen het verkeerd opvatten. Je kind kan het interpreteren als je zegt dat je het haat om hem op te voeden.

  11. Niet huilen!

    Kinderen moeten zich veilig voelen als het gaat om het uiten van hun emoties. Je kind vertellen niet te huilen impliceert dat er iets mis mee is, terwijl het volkomen normaal is.

  12. Jouw … is een idioot!

    Als je niet wilt dat je kind zijn vader of andere mensen een idioot noemt, dan moet jij het woord ook niet gebruiken. Daarnaast insinueert het ook dat er problemen zijn tussen jou en je partner.

  13. Houd je mond!

    Eigenlijk hoeft deze opmerking geen uitleg. Want dit is gewoon onbeleefd, zeker als je een ander synoniem gebruikt voor mond.

Foto: Adina Voicu