De rol van een huisdier binnen je gezin

Familie door vrouw vrouwblog


Op dierendag nemen veel mensen een huisdier. Leuk voor de kinderen, maar hoe gaat dat eigenlijk met zo’n dier? Wat is de rol van het huisdier binnen het gezin?

Huisdieren zijn niet alleen lief en schattig, ze gaan ook echt bij je gezin horen. Er komt veel meer bij kijken dan alleen wat voeren en spelen. Ook is het belangrijk dat je van te voren weet hoe je kinderen zullen reageren op het dier. Want een huisdier gaat een belangrijke rol binnen jouw gezin spelen.

De aanschaf

Het uitkiezen van een huisdier kan lastig zijn. Er moet rekening gehouden worden met allergieën, de leeftijd van je kinderen en met het karakter van het dier. Ook moet je nadenken over de leeftijd die het dier kan bereiken. Pas op als je je kinderen een huisdier belooft, misschien willen ze alleen maar die grote Sint Bernhard hond. Om dit te voorkomen kun je ook zelf alvast een dier uitkiezen en dan aan je kinderen vertellen dat er binnenkort bijvoorbeeld een kat in huis komt.

Als kinderen weten dat er een huisdier komt, zijn ze vaak niet te houden. Ze vinden het leuk en spannend en zullen er echt naar uitkijken. Als het dier dan eenmaal in huis is, krijgt het alle aandacht. Er wordt in het eerste halfjaar veel geknuffeld, geaaid, gevoerd en schoongemaakt. Het dier gaat echt bij je gezin horen.

De tijd die volgt

Na een paar maanden wordt het hebben van een huisdier gewoon. Het is niet meer zo leuk als in het begin en de aandacht voor het dier zal minder worden. Dit is niet zo erg, maar er moet natuurlijk nog steeds voor het dier gezorgd worden. Blijf je kinderen er aan herinneren dat de hond nog uitgelaten moet worden, het konijn een schoon hok moet of de goudvissen een andere kom. Met duidelijke afspraken zijn er geen excuses.

Overlijden

Als een huisdier overlijdt, is dit vaak een schok voor je kinderen. Het dier hoorde bij je gezin en als het er plotseling niet meer is, vinden kinderen dat soms moeilijk. Zorg ervoor dat je je kinderen voorbereidt op de dood van het huisdier. Zeker als het dier al erg oud is of ziek is, moet je met je kinderen praten over wat er gaat gebeuren met het beestje. Kinderen zullen tijd nodig hebben om de dood van het huisdier te verwerken en om te wennen aan het idee dat hun vriendje er niet meer is.