Borstvoeding beschermt moeders tegen depressie

Familie door vrouw vrouwblog

Borstvoeding beschermt tegen depressie
Dat borstvoeding goed is voor baby’s is algemeen bekend, maar over de mentale gezondheidsvoordelen voor moeders is niet zoveel bekend. Uit een onderzoek is nu gebleken dat borstvoeding moeders beschermt tegen een depressie.

Ongeveer 1 op de 10 vrouwen krijgt na een bevalling te maken met een postnatale depressie. Daarom analyseerden onderzoekers van Cambridge University de gegevens van 13.998 kersverse moeders. Hieruit kwam naar voren dat vrouwen die borstvoeding geven 50 procent minder kans hebben op een postnatale depressie. Onder de moeders die van plan waren om borst te geven, maar waarbij dit niet lukte, verdubbelde het aantal depressies.

Bij borstvoeding komt gelukshormoon vrij

Volgens de onderzoekers worden de gunstige effecten van borstvoeding op de mentale gezondheid van moeders veroorzaakt door het gelukshormoon oxytocine, dat wordt aangemaakt tijdens het produceren van melk. Na een bevalling hebben vrouwen niet alleen last van pijn, maar ook van stress en slaaptekort. Een baby de borst geven helpt ontsnappen en dat heeft een positief effect op de geest. Elke week dat er borstvoeding wordt gegeven neemt dat toe en na ongeveer 1 maand stabiliseert het.

De onderzoekers raden vrouwen dan ook aan om borstvoeding te geven, maar zeggen wel dat moeders waarbij het niet gaat extra aandacht verdienen omdat ze denken dat ze falen. "We moeten niet vergeten aandacht te blijven geven aan vrouwen bij wie het geven van de borst niet lukt, terwijl ze het zo graag willen. Zij hebben een dusdanig verhoogd risico op een postnatale depressie dat het voor specialisten in de gezondheidszorg en hun familie verstandig is om hun extra goed in de gaten te houden", laat onderzoekster Maria Iacovou weten.