Borstamputatie vaak onnodig

Nieuws door vrouw vrouwblog


Uit onderzoek is gebleken dat borstamputaties vaak onnodig zijn. Een operatie waarbij de borsten worden gespaard zou net zo veilig zijn als een amputatie.

Onderzoekers van het Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis hebben vastgesteld dat operaties bij vrouwen met borstkanker waarbij de borsten worden gespaard net zo veilig zijn als amputaties. Op basis van een 22 jaar lang internationaal onderzoek concludeerden de artsen dat een borstamputatie vaak onnodig is, omdat de overlevingskansen bij beide operaties precies hetzelfde zijn.

Vrouwen verminken

Volgens de onderzoekers is het niet meer noodzakelijk om vrouwen onnodig te verminken met een borstamputatie. Want dit heeft vaak niet alleen lichamelijk, maar ook vaak psychisch grote gevolgen. “Als je weet dat de overlevingskansen exact gelijk zijn, waarom zouden chirurgen dan nog langer vrouwen verminken,” laat professor Harry Bartelink weten aan het AD.

Uit gegevens van de Borstkankervereniging blijkt dat de meeste ziekenhuizen nog altijd kiezen voor een borstamputatie. Bij vrouwen jonger dan 35 jaar waarbij de kanker zich in de borst heeft verspreid of waarbij er sprake is van erfelijke borstkanker is een borstbesparende operatie niet mogelijk.