Alcoholslot op auto’s ingevoerd
Per 1 december is het alcoholslot op auto’s ingevoerd. Het alcoholslot is nu verplicht voor mensen die vaak of met een veel te hoog promillage opgepakt worden.
Het alcoholslot op auto’s is vanaf 1 december inzetbaar voor mensen die vaak of met een hoog promillage opgepakt worden. Het slot werkt met een startonderbreker, waar mensen in moeten blazen voordat de auto kan starten. Als er teveel is gedronken, start de auto niet. Zo kunnen mensen die alcohol gedronken hebben niet autorijden. De startonderbreker zou 5 tot 6 verkeersdoden per jaar kunnen voorkomen.
Mensen waarbij een alcoholslot op de auto is gezet volgen een speciaal begeleidingsprogramma. Deelnemers leren in deze groepsessies om een scheiding te maken tussen alcohol drinken en autorijden. Een alcoholslot blijft 2 jaar in de auto nadat het geplaatst is, maar wanneer de overtreder in de fout blijft gaan wordt deze periode verlengd.
Alcoholverslaving
Volgens de heer Trubendorffer, directeur van afkickkliniek GGZ CrisisCare Trubendorffer is het alcoholslot een goede manier om alcoholverslaafden aan te pakken. “In de strijd tegen alcohol in het verkeer moeten alle zeilen bijgezet worden. Mensen met een slok op moeten uit hun auto geweerd worden. De maatregel is daar een goede methode voor.”