Alcohol niet schadelijk aan beginstadium van zwangerschap
Iedere vrouw weet dat alcohol drinken tijdens de zwangerschap uit den boze is. Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat alcohol nuttigen, in het beginstadium van de zwangerschap, nauwelijks schadelijk is voor de baby.
Deense wetenschappers van verschillende universiteiten schreven afgelopen week in BJOG, een internationale krant over gynaecologie, dat matig alcoholgebruik aan het begin van je zwangerschap geen kwaad kan. De wetenschappers willen vrouwen echter niet aanmoedigen om te gaan drinken tijdens de zwangerschap. Ze willen dames die in de eerste weken van hun zwangerschap gedronken hebben gerust stellen. Dit meldt de Daily Mail.
Onderzoek
De Denen onderzochten 1.600 vrouwen tijdens het eerste trimester van de zwangerschap. De vrouwen werden in 3 groepen verdeeld: vrouwen die 1 tot 4, 5 tot 8 en meer dan 9 glazen per week donken. Dames die op een avond soms meer dan 5 glazen dronken, werden in een aparte groep gezet. De deelneemsters die niet dronken tijdens de zwangerschap, fungeerde als controlegroep.
5 jaar later werden de kinderen, van de moeders die meededen aan het onderzoek, getest op hun IQ, zelfcontrole en concentratie. Uit het onderzoek kwam een verrassend resultaat. De kinderen waarvan moeders tijdens de zwangerschap meer dan 8 glazen per week dronken, hadden geen achterstand ten opzichte van leeftijdsgenootjes waarvan de moeders geen alcohol hebben genuttigd tijdens de zwangerschap.
Meer dan 8 glazen
Dit betekent natuurlijk niet dat je tijdens je zwangerschap elke avond een fles wijn kunt opentrekken. Gematigd alcoholgebruik heeft namelijk alleen tijdens het beginstadium nauwelijks invloed op de ontwikkeling van je kind. Daarnaast hadden kinderen van moeders die meer dan 8 glazen per week dronken, wel een achterstand. Zij hadden namelijk minder concentratiespanne.