2 meisjes overleden door koolmonoxide in Huizen

Familie door vrouw vrouwblog


2 meisjes van 11 en 12 jaar zijn vannacht overleden aan de gevolgen van een koolmonoxidevergiftiging. Een 3e meisje van 10 jaar ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.

De 3 kinderen, van 10, 11 en 12 jaar, waren gisterenavond in de badkamer van een woning in huizen. De deur van de badkamer zat op slot en toen de koolmonoxidemelder afging lukten het de ouders niet om bij de meisjes te komen. Hulp van de politie werd ingeroepen en deze heeft de deur moeten forceren. In de badkamer werden de 3 meisjes bewusteloos aangetroffen.

Ziekenhuis

De 3 meisjes zijn direct naar het ziekenhuis gebracht waar 2 van de 3 meisjes in de loop van de nacht zijn overleden. Het 3e meisje is opgenomen in het ziekenhuis, maar verkeerd in een kritieke toestand. Het is niet duidelijk hoe de meisjes de koolmonoxidevergiftiging konden oplopen, de politie is een onderzoek gestart.

Koolmonoxide is een giftig gas, wat geen geur of smaak heeft en daarom pas laat wordt ontdekt. Bij inademing van dit gas raken mensen snel bewusteloos omdat het gas sneller in het bloed wordt opgenomen dan zuurstof. Bij onvolledige verbranding van verschillende stoffen zoals hout, gas en olie ontstaat koolmonoxide.

Voorkomen

Koolmonoxide is een geurloos gas, het is daarom erg verstandig om een melder in huis te hangen. De melder geeft een luid signaal af wanneer er een te hoog percentage koolmonoxide is. Daarnaast is goede ventilatie ook erg belangrijk. Andere manieren om een koolmonoxidevergiftiging te voorkomen zijn de geiser, cv en gaskachel jaarlijks te controleren door een deskundige installateur en de schoorsteen regelmatig te laten vegen. Ook de vlam van de geiser een goede meetlat, deze hoort blauw te zijn, wanneer er koolmonoxide vrijkomt, is de vlam oranje en groter dan normaal.